Zirc

2015.11.05. 19:30

Láttatni a múltat, a részletek szépségét

Zirc – A múlt jelen van és emlékeinkben megőrizzük, mert gyökértelenül nem lehet élni – hangzott el Müller Anikó Zirc 2016 naptárának bemutatóján a városházán.

Kutasi Zsófia

Müller Anikó elmondta, a helytörténeti összeállítás, azaz a műsor Zirc múltjáról szól, ellentétben a naptárral – mely az eddigiektől teljesen eltérő, méretben, színben – és melyben csak mai apátsági fotók vannak.  Nem kimondottan táj- vagy épületfotók, hanem ,,töredékek", melyek a zirci ciszterci apátságot mutatják be, kiemelve egy-egy sajátosságot.

A naptár összeállítása során a koncepció lényege – melyre a műsor is ráerősített – az volt, hogy a fotósorozat a ma látható épített örökségben bemutassa a múltat, az apró részletek szépségét.  A fotókat Ring Júlia készítette, aki sajátos szűrőjén, mércéjén, értékvilágán keresztül lát és láttat.

Zátrok Attila, a ciszterci apátság megbízott műszaki vezetője az apátság 2013-as felújításáról is beszélt, elmondta, a munkálatok technikai és egyben esztétikai kihívást is jelentettek. Az eredeti állapotok visszaállítására törekedtek, a végeredményre pedig igazán büszkék.  A naptárt méltatva kiemelte, csodálatos részletekből van összerakva, ahogy az élet maga is.

A műsoron az előadók felelevenítették a zirci ciszterci apátság történetét és az épületegyüttes átalakulásának fontos momentumait 1098-as alapítástól napjainkig.

– A múlt bennünk él, jelen van. Csodáljuk hát, emlékezve, tisztelettel, szeretettel – zárta gondolatait Müller Anikó. A műsoron közreműködött Palkovics Zsuzsanna és Nagy Lénárd atya.

Címkék#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!