Zirc

2015.06.03. 09:40

Közbiztonsági fórum Zircen - A cél nem az elrettentés, hanem a megelőzés

A Zirci Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum ülésén – melyen részt vett Pallmann László alezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság helyettes vezetője és Ottó Péter polgármester – több fontos témáról hallhattak ismertetőt a kistérség polgármesterei, az iskolák, polgárőrség, tűzoltóság, a szociális- és gyermekvédelmi ágazat képviselői.

Müller Anikó Hanga

Szűcs Erika alezredes, hivatalvezető köszöntője után Tóth Gábor százados, a helyi rendőrőrs parancsnoka a nyári idegenforgalmi szezonra való felkészülésükről szólt. Hangsúlyozta, a bakonyi kisvárosba egész évben érkeznek látogatók, ezért folyamatosan figyelnek a lakosság és a turisták szubjektív biztonságérzetének fenntartására. A városi nagyrendezvények biztosításához munkájukat a forgalomellenőrző alosztály képzett motorosai, a közrendvédelmi osztály állománya, a készenléti rendőrség és a polgárőrség segíti.

Péter Katalin alezredes, a bűnmegelőzési osztály munkatársa elmondta, a megyében huszonketten foglalkoznak a rendőrség kötelékében bűnmegelőzési feladatokkal, ismertette az ehhez szükséges humán-, eszköz-, anyagi-, kapcsolati erőforrásokat. A prevenciós tevékenység csak úgy lehet hatékony, ha tervszerű, rendszeres, aktuális és helyi problémákat kezel, rugalmas és partnerségen alapul.

Adamovics László százados, közlekedésrendészeti osztályvezető értékelte a járás közlekedésbiztonsági helyzetét, számadatokkal alátámasztva a 2010-14-es évekből. Kiemelte, a motoros balesetek terén megyénk áll az első helyen. Elemzéséből kitűnt, a baleseti okok között első helyen a sebességtúllépés áll, ezt az elsőbbségadás, a kanyarodás, az előzés szabályainak megszegése követi. Elmondta, a rendőrség számára nem a pénzbeszedés a fontos, hanem a balesetmegelőzés.

Az igazgatónő köszönetet mondott a rendőröknek, balról jobbra Pintér József, Balázsné Györek Zsuzsanna, Muraközy Erzsébet, Jakab Zoltán (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Pintér József baleseti helyszínelő sokkoló kisfilmet ajánlott a résztvevők figyelmébe, melynek célja nem az elrettentés, hanem az elgondolkodtatás. A szakmai tájékoztatók után Balázsné Györek Zsuzsanna, a helyi III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója kért szót. Elmondta, nagyra értékeli a rendőrségtől kapott önzetlen, szívvel-lélekkel nyújtott segítséget, mellyel iskolájukat támogatták, előadással, a prevenciós napon való közreműködésükkel. Köszönetül emléklapot ajándékozott – melyet az iskola művészetis diákjai készítettek – Muraközy Erzsébet őrnagynak, a VRK bűnmegelőzési főelőadójának, Pintér József és Jakab Zoltán helyszínelőknek. Az egyeztető fórum dr. Kővári Zoltán alezredes, rendőrfőkapitány-helyettes zárszavával ért véget, aki hangsúlyozta, kollégái odaadással végzik munkájukat. Fontosnak tartja, minél több időt kell bűnmegelőzéssel foglalkozni, mert annál kevesebb lesz a bűnelkövetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!