Zirc

2016.02.07. 17:16

Kőleves és művészet - Diákok alkotásai díszítik a kórházat

Zirc - Akár rendhagyó tárlatnyitónak is nevezhetnénk a programot, mely a Zirci Erzsébet Kórház vezetői, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai és diákjai közreműködésével zajlott.

Müller Anikó Hanga

A közelmúltban elkészült igazgatási épület falait mostantól a fiatal művésznövendékek festményei, grafikái díszítik, ennek ünnepi bemutatóján Vermes Tamás főigazgató köszöntötte a vendégeket. Elmondta, immár második alkalommal jött létre együttműködés a két intézmény között, ami igen hasznos és gyümölcsöző mindkét fél számára. A diákok a kötelező nyári gyakorlatuk során készített képeket felajánlották a kórház számára, cserébe az egészségügyi intézmény biztosította annak anyagi fedezetét, amiből festéket, vásznat vásárolhattak. A főigazgató hangsúlyozta, a támogatást nem a betegellátásra fordítható finanszírozási összegből, hanem saját bevételükből ajánlották fel. Megköszönte a művésztanárok felkészítő munkáját, a diákok igényes alkotásait, alkotói sikereket kívánva nekik Lao-ce kínai filozófus bölcs gondolatával: az ezermérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.

A fiatal alkotók képei a kórház igazgatási épületét teszik még igényesebbé, balról Juhász Villő, Szeifert György igazgatóhelyettes, Iványi Luca, Vermes Tamás főigazgató, Verb Milán, Bakonyi Zita, Kovács Bernadett, Balogh Írisz művésztanár, Pegán Edina, Bálint Dóra (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Szeifert Györgyigazgatóhelyettes a szegény ember kőleves-példáját idézte. –„Diákjainknak tehetségük van, a kórház pedig megfinanszírozta a levesbe valót, ily módon ki tudták főzni e dekorációt. Komoly szakmai munka csak akkor jöhet létre, ha annak adottak a feltételei. Összehasonlításul, a nyári gyakorlatra fordított összeg annyit tett ki, mint az iskola egész éves anyagköltsége, öt évfolyam számára.” Úgy értékelte, tanulóik számára nagy öröm, ha alkotásaikat megbecsülik és értő szemmel nézik. Kölcsönösen megerősítették a további együttműködés szándékát, ezt követően közösen megtekintették a képeket, a jelen lévő alkotók beszéltek az alkotás folyamatáról, terveikről.

Harmincöt kép került a kórház birtokába, alkotóik: Verb Milán, Szatmári Miklós, Csombor Bence, Pegán Edina, Kovács Bernadett, Payer Annamária, Knolmayer Christopher Patrick, Gál Veronika, Palvek Anna, Stanka Csenge, Szabó Evelin, Krajnyák Helga, Iványi Luca, Juhász Villő, Bálint Dóra, Bakonyi Zita, Horváth Vivien, Horváth Szervác, Fontányi Flóra, Kis Luca, Piros Dóra, Kovács Flórina, Viola Bálint, valamint Sudár Péter művésztanár.

Címkék#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!