Zirc

2016.10.15. 12:36

Kalandozás finnugor módra

Zirc – Finn ételek kóstolásával, kézműves foglalkozással és tudományos előadásokkal zárult a Rokon Népek Napja programsorozat.

Kutasi Zsófia

A Rokon népek napja elnevezésű programsorozaton a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház számos programot kínált a finnugor nyelvek és kultúrák ünnepe jegyében. A finnugor témák jeles szakértői tartottak előadásokat. Zsirmik István hanti és manysi meséket mesélt. Ruttkay-Miklián Eszter, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház igazgatója beszélt a nyírfa szerepéről a hagyományos hanti hétköznapokban.

Gugán Katalin nyelvészeti kérdésekről, Németh Endre, Ugor ősapák, ősi ugor szálláshelyek – avagy mire képes a genetika? címmel tartott előadást. A szervezőktől megtudtuk, a cél az volt, hogy minden korosztálynak kínáljanak programokat. A gyerekeket kézműves foglalkozás várta, de gasztronómiai különlegességeket is lehetett kóstolni; finn vastagpalacsinta és perepecs is készült.

Az érdeklődők rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt A rénnyáj haladtában című kiállításban hanti vendég közreműködésével.

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház, Reguly Antal kutatásaihoz is kapcsolódva, minden év október harmadik hetében gazdag programkínálattal, előadásokkal, különleges kézműves foglalkozásokkal hívja és várja a finnugor népek, nyelvek és kultúrák iránt érdeklődőket.

A Rokon Népek Napját már a két világháború között is megünnepelték Finnországban, Észtországban és Magyarországon. Hazánkban 2013. óta az ünnep hivatalos neve "Finnugor nyelvrokon népek napja".

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház idén is az egész hetet ennek az ünnepnek szentelte.

A programsorozat október 10-én a „Rénnyáj haladtában...” c. időszaki kiállítás ünnepélyes megnyitásával vette kezdetét, melyen a Göcseji Múzeum hanti és manysi tárgyai kaptak helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!