Zirc

2016.06.27. 18:40

A ciszterci apátság angolkertje minden évszakban csodálatos látványt nyújt

Zirc - A bakonyi kisváros húszhektáros angolkertje minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt.

Müller Anikó Hanga

Tavaly szeptember elsején Dékány Sixtus zirci ciszterci főapát Bakos György kertészmérnököt bízta meg az arborétum szakmai irányításával. Kolléganőjével, Szabó Róbertnével sokrétű feladatot látnak el.

Figyelnek arra, hogy a ki-alakított formákat, az angolparkra jellemző tisztásokat, jellegzetes erdőfoltokat, tájképi látványt megtartsák, ugyanakkor megújítsák a meglévő növényállományt.

Az arborétum minden évszakban különleges felüdülést nyújt. Dékány Sixtus zirci ciszterci főapát Bakos György kertészmérnököt bízta meg az arborétum szakmai irányításával (Fotó: Müller Anikó Hanga)

- Ősszel már ültettünk növényeket, de szeretnénk hosszabb távon több olyan fajt telepíteni, melyek előfordulása ritka, vagy kevés van nálunk a parkban, gondolok például a tölgyre. Szakmai körökben híresek vagyunk szép juhargyűjteményünkről - tizennégy faj és ezek sok fajtája megtalálható - de ezt is lehetne bővíteni, a klímát jól bírják, és jól beleillenek faállományunk körébe. A szél és a madarak folyamatosan gondoskodnak a magok terjedéséről, az így szétszórt magokból kikelő magoncokat folyamatosan kordában kell tartani, hogy nem menjenek a meglévők rovására, tájékoztatta lapunkat Bakos György. A parkgondozási és -fenntartási feladatokon túl programok helyszíne is az angolkert.

Tavasszal a nyíló hagymás növények, a medvehagyma, nyár elején a hársfavirágzás idején hirdetnek növényismereti sétával egybekötött tájékoztatót.

Húsvétkor a hagyományos gyermekprogrammal, a füles-les játékkal várják a családokat. A Múzeumok éjszakájához kapcsolódóan ingyenes szakvezetést hirdetnek. Júliusban gyógynövény-ismereti előadás lesz, utána élőben is megnézik ezeket a parkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!