Zirc

2015.11.18. 14:42

Gyertyagyújtás az áldozatokért

Zirc – Civil kezdeményezésre gyűltek össze az emlékezők a bakonyi kisvárosban a ciszterci apátság udvarán, hogy mécsest gyújtsanak az elmúlt időszak terrorcselekményei áldozatainak emlékére.

Müller Anikó Hanga

Varga Gábor mélyen elítélte a Szentpétervárra tartó repülőgép felrobbantását és a párizsi fegyveres támadást. Hangsúlyozta, a terrorizmus elleni fellépés nem pártpolitikai, hanem nemzeti közös érdek, cél kell, hogy legyen. Elmondta, „az elkövetők egyenruhában vonultak zászlójukkal, üzeneteket skandálva Európának, de katonák ilyen szörnyű cselekedeteket nem követnek el, ezek az emberek nem méltók az egyenruha viselésére, zászlójuk rongy, mely a sátántól való, céljuk a megfélemlítés. A hozzátartozók gyászolnak, Európa gyászol, a tettek célja a keresztény Európa elleni támadás, hadüzenet. Bízom az európai vezető politikusok józanságában, a nemzetközi összefogásban.”

Jobbról Varga Gábor, mellette Huszár G. Lőrinc ciszterci atya, perjel
Fotó: Müller Anikó Hanga

Huszár G. Lőrinc ciszterci plébános atya, perjel a napjainkban felmerült kérdésekre a Szentírásban véli megtalálni a választ, Pál apostol Timóteusnak írt levele alapján, mely szerint minden baj gyökere a pénz utáni sóvárgás. Országok, csoportok, háttérhatalmak kapzsisága, világuralmi vágya népek elpusztításához vezet. A Biblia szerint Isten az emberiséget egy emberpártól eredeztette, ennek üzenete: valamennyi Földön élő ember egymásnak testvére. Hangsúlyozta, bibliai példákat idézve, Isten az élet barátja, nem azért teremtette az embert, hogy meggyilkolja. „Keresztény hitem a következőt üzeni a világnak: Isten a világgal van, ám az embert is hívja a szeretet világának építésére, reményteljes jövőt akar felkínálni számukra. Két utat kínál, az élet és a halál útját. Az ember dönthet. Csak jól döntsön. A hívő embernek azért kell imádkoznia, hogy a mindenható Isten változtassa meg az emberi szíveket, tegye jóvá a szándékokat, hogy ne a félelem, a pusztulás uralkodjék. A kereszténység az élet útját kínálja, az iszlám melyiket járja?” Befejezésül egy iraki keresztény imáját idézte, majd közösen imát mondtak az áldozatok lelki üdvéért a világító mécsesek fényében.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!