Zirc

2015.05.16. 11:52

Fafaragás kanász táncokkal

Zirc – Fafaragók találkozójával, népdalénekléssel, előadásokkal telt a hagyományőrző nap.

Kutasi Zsófia

A megye kézműves alkotóit fogja össze a „Csak tiszta forrásból" II. Hagyományőrző programok Veszprém megyében című rendezvény, melynek célja többek között az értékőrzés és a hagyományok bemutatása. A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tavaly szervezte meg először a programot a fazekasság témája köré Sümegen, mivel a településen és környékén ez a népi mesterség sokáig jellemző volt. A sikeres eseményt követően egyesület úgy döntött, folytatja a kezdeményezést és első alkalommal a népdalkörök találkozójával is kibővíti.

- Azt tapasztaltuk, hogy nagy szükség van arra, hogy az alkotásokat bemutassuk és teret adjunk a hagyományőrzés területén tevékenykedő kiemelkedő mestereknek – nyilatkozta Nagy Tiborné Nyári Ágnes, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület pályázatírója, pályázati koordinátora. A szervezők továbbgondolták a kezdeményezést és célul tűzték ki, hogy komplex, a közművelődést felölelő programot valósítsanak meg.

Szabó István Aranykoszorú díjas fafaragó, a Magyar Kultúra Lovagja bemutatót tart
Fotó: Kutasi Zsófia

Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület elnöke kiemelte, a népzene, néptánc és a tárgyalkotók egységet képviselnek a hagyományőrzésben, ezért is tartották fontosnak, hogy mindegyik műfaj teret kapjon.

Zircen és környékén a fafaragás mint mesterség kiemelten jelen volt és van ma is, a Bakonyban a pásztorok életéhez szervesen kapcsolódott. Ezért ez a központi témája a zirci hagyományőrző napoknak, azon belül az egyesület kiállításának, a szakmai konferenciának, a vasárnapi fafaragó, a gyermek népdaléneklési és a KÓTA minősítő felnőtt népdalkörök találkozójának.

Kropf Milán fafaragó munka közben

A "Csak tiszta forrásból" II. Hagyományőrző programok Veszprém megyében című rendezvényt Mészáros Veronika a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum néprajzkutató muzeológusa nyitotta meg a Bagolyvár Fogadó és Galériában. A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület kiállítását szakmai konferencia követte. Bakonyi kanász táncokat mutatott be  Vastag Richárd, a Népművészet Ifjú Mestere, néptáncpedagógus.

A konferencia témája volt többek között a vidékfejlesztés aktualitásai, a hagyományőrzés, helyi értékek, működő fafaragó központok Magyarországon, a Népművészeti Egyesület tagjainak lehetőségei és szerepe az autentikus hagyományok őrzésében, valamint a település-közösségfejlesztő munka aktuális helyzete Magyarországon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!