Zirc

2015.09.05. 17:39

Elismerés és megemlékezés a zirci bányásznapon

Zirc – Ez a nap tisztelgés a nehéz munkában megfáradt bányászok előtt, egyúttal megemlékezünk azokról, akik már nem lehetnek köztünk – hangzott el a bányásznapi megemlékezésen.

Kutasi Zsófia

Egykori és jelenlegi bányászok, a térséghez kötődő egykor virágzó bányászati tevékenységben érintett települések képviselői együtt emlékeztek és rótták le tiszteletüket a bányászatban dolgozó jelenlegi és egykori dolgozók előtt. A bányászat történetére, múltjára emlékezett és a jelenlegi helyzetről beszélt Németh György, a Veszprémi Szénbányák nyugalmazott vezérigazgatója.

A bányászatban a legmagasabb az előállított új érték aránya, a társadalom nem nélkülözheti a termékeit - fogalmazott Németh György Fotó: Kutasi Zsófia

- A bányászatban a legmagasabb az előállított új érték aránya, termékeit a társadalom nem nélkülözheti - fogalmazott Németh György. Hozzátette: a bányászat az ipar fellendüléséhez is nagymértékben hozzájárult, többek között számos találmány, többek között a tárcsafék felfedezésének is köszönhetően.  A térségben több település arculatát is átformálta és hozzájárult többek között Tapolca, Ajka fejlődéséhez. Bakonyoszlop, Dudar és Csesznek területén is jelentős kitermelés zajlott. A nyugalmazott vezérigazgató szerint a bányabezárásoknak többek között politikai okai is voltak. Kiemelte: vétek a föld kincsét kihasználatlanul hagyni.

A bányásznap ünneplése nagy múltú hagyomány, nem csak Zircen, de az egész országban. Szent Borbála a bányászok védőszentje, sokáig az ő napjához, december 4-éhez kötődött az ünnep. 1951-től szeptember első vasárnapján tartják a bányásznapot.

Az ünnepségen, melyet a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezett a Pintér-hegyi parkerdőben, a bányászemlékművet az önkormányzat, cégek valamint bányász alapítvány, szakszervezet képviselői is megkoszorúzták. Fekete István, ügyvezető szolgálati idő elismerő okleveleket adott át a bányászatban eltöltött huszonöt év szolgálati időért Jakab Zoltánnak és Kovács Andrásnak, húsz év szolgálati időért Hege Dezsőnek és Andrási Istvánnak, valamint nyugdíjba vonulása alkalmából Link Árpádnak.

Az ünnephez kapcsolódóan a 307. számú Reguly Antal Iparitanuló Intézet, az egykori zirci vájáriskola 1965-ben végzett diákjai ötven éves találkozójukat tartották a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!