Zirc

2017.03.29. 19:21

„Ékszerdoboz” a festményeken

Zirc – A Szent Bernát Idősek Otthona gazdag, színes szabadidős programokat kínál folyamatosan a lakóknak.

Napló-információ

Népszerűek a képzőművészeti kiállítások is, Pék László helyi alkotó kiállítását nyitotta meg a napokban Müller Anikó.

Fotó: Müller Anikó Hanga

– Elanyagiasodott világunkban nap, mint nap átéljük az értékek átrendeződését, ezért is van nagy szerepe az ilyen és hasonló rendezvényeknek, hogy ezen változtassunk. Csonka ember az, és üres az élete, bármily gazdag külsőleg, ha nincs érzéke a művészetekhez. Zene nélkül lehet élni, de nem érdemes, vallotta Kodály Zoltán, én ugyanezt vonatkoztatnám ma a művészetre, az alkotó tevékenységre is. Alkotó művész az, legyen az festő, szobrász, zenész, hímző, varró, kosárfonó, csuhézó, akinek van saját eszméje, gondolata, ötlete, érzése, hangulata, melyet az ő legsajátosabb egyéni, művészi nyelvén színekben, formában megvalósít. Itt, az otthonban is élnek alkotók.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Az alkotás egy folyamat. Az érzések, átélt történések hatnak a lélekre, minden művész az egyéniségének megfelelő kifejezési módja szerint létrehoz egy tárgyat, képet, szobrot, terítőt, kosarat, mely valami módon hat a nézőre. A létrejött alkotás a valóság visszatükrözése a művész látásmódján átszűrve, mondta. Pék László tevékeny életet élt, városi kertészként, dolgozott, volt szakoktató a helyi szakképzőben és önkormányzati képviselő is. Mindig újabb tennivalókat keresett, melyek Zirc fejlődését, szépülését eredményezték. Olyan ember, akinek hitvallása: jobb adni, mint kapni.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Képeivel is kifejezi, mennyire szereti a bakonyi kisvárost, melyet ékszerdobozként említ mindig. A lakóhelyét, természeti és építészeti környezetét csodáló, szerető ember. Képein sok a zöld, mellette a sárga, a piros. Nyugalmat, derűt, optimizmust sugallnak. A természet, mint választott téma belülről fakadó, hiszen a növényekhez, virágokhoz való ragaszkodása közismert. Fontos számára a gyökerekhez való ragaszkodás, a múlt tisztelete is. Mindennek leképezése az, amit aprólékos ecsetvonásai által papírra tesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!