Zirc

2015.12.29. 16:48

Célegyenesben a zirci beruházások

Az elmúlt években előkészített beruházások értek célba, és új fejlesztések előtt nyíltak meg a kapuk a pályázati támogatások és a takarékos gazdálkodás eredményeként.

Kutasi Zsófia

– A korábbi évek szigorú költségvetési gazdálkodásának köszönhetően a város több mint kétszáz millió forint pénzmaradvány segítségével tervezhette az idei évet – mondta el érdeklődésünkre Ottó Péter polgármester. Hozzátette: Zircen is az uniós és a hazai pályázati források jelentik a beruházások fő mozgatórugóját.

Fontosnak tartjuk azokat a fejlesztéseket, melyek egyrészt korszerűbbé teszik a környezetünket, az épületeket, intézményeket, másrészt hozzájárulnak a költséghatékony üzemeltetéshez – fogalmazott Ottó Péter polgármester

Úgy zárhatják az esztendőt, hogy számos beruházást, fejlesztést tudhatnak maguk mögött. Az elkészült beruházások közül kiemelkedő a szilárdhulladék-lerakó kármentesítése és rekultivációja, amely a város eddigi legnagyobb forrásigényű beruházásaként száz százalékos támogatással 1,277 milliárd forintból valósult meg.

Emellett több jelentős fejlesztés is történt; a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „F" épületének energetikai felújításán belül százötven millió forintból megtörtént az épület hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtési és a világítási rendszer korszerűsítése, a költséghatékonyság jegyében pedig az épületen napkollektoros, napelemes rendszert alakítottak ki.

Szintén napelemes rendszert telepítettek további három épületre: a közös önkormányzati hivatalon, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és AMI, valamint az általános iskola „B" épületén. Elkészült a Reguly általános iskola Rákóczi téri tornatermének komplex fejlesztése, a padlóburkolat cseréje, a tornaterem bejáratának akadálymentesítése.

– A biztonságot, a közös értékek védelmét hivatott képviselni a szintén hazai támogatással megvalósuló térfelügyeleti rendszer – tudtuk meg Ottó Pétertől. A projektnek köszönhetően tizenhat térfigyelő kamerát telepítettek, összesen 8,7 millió forintból.

Sportcélú és a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló fejlesztések is történtek a városban; felújították a sporttelep futópályáját, az óvodás korosztály számára többfunkciós sportpálya készült. Év végére elkészült a vegyes forgalmi gyalog- és kerékpárút az Alkotmány utcát, a vasútállomást, a Fáy András utcát, a szakképző iskola környékét érintő területen, összesen ezer méteren százhat millió forintos támogatással.

Az elmúlt években előkészített beruházások célba értek. Az ünnepi készülődésre is több pénzt tudtak fordítani, a belváros díszkivilágítást kapott, a korcsolyázni vágyókat pedig négy évszakos jégpálya várja a főtéren
Fotó: Kutasi Zsófia

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház fejlesztése ebben az évben is több hazai pályázat támogatásával folytatódott.

Az önkormányzat saját forrásból negyven millió forintot fordított a következő időszak feladatainak előkészítésére, több mint húsz tervezési feladatra adott megbízást a szálláshelytervezéstől a városközpont rehabilitációs tervéig. Saját forrásból fejlesztette az önkormányzat többek között a csapadékvíz-elvezető rendszert, a belterületi utakat, járdákat, parkolókat, az intézmények védelmét szolgáló kamerarendszerek kiépítését.

A városvezető beszélt arról is, hogy az idei évben több támogatást sikerült nyújtani a városban kiemelkedő tevékenységet nyújtó civil szervezeteknek, a város és a térség hírnevét öregbítő régi és új nagyrendezvényeknek. Az ünnepi készülődésre is több pénzt tudtak fordítani, a belváros díszkivilágítást kapott, a korcsolyázni vágyókat pedig négy évszakos jégpálya várja a főtéren.

– Fontosnak tartjuk azokat a fejlesztéseket, melyek egyrészt korszerűbbé teszik a környezetünket, az épületeket, intézményeket, másrészt hozzájárulnak a költséghatékony üzemeltetéshez – fogalmazott Ottó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!