Zirc

2016.08.05. 16:57

Betyárvilág - Két napon át tart az országos találkozó Zircen

Betyárokkal, lovakkal telt meg idén is a belváros: két napig tartó mulatságon elevenednek meg az egykori bakonyi hagyományok.

Kutasi Zsófia

Idén XVIII. alkalommal rendezte meg a Bakonyi Betyárnapok – Országos Betyártalálkozót az Alkotmány utcai rendezvénytéren a Békefi Antal Városi Könyvtár Művelődési Ház és Stúdió KB. A találkozó egyik leglátványosabb programeleme a lovas ügyességi játékok, versenyek: a lovas-fesztiválon kezdő és haladó lovasok mutatkoznak be ügyességi versenyen.  A fogathajtók versenyét, az alsó lovas-pályán, a sportpálya mögötti területen rendezik meg. Idén is számos betyár egylet látogatott el Zircre, hogy bemutathassák az egykori betyárvilág eszközeit, kellékeit, szokásait. A hagyományőrzők közös ostorcsattogtatása mindig népszerű a kicsik és a nagyok körében is. A rendezvénytéren emellett kézművesek, közül többek között szűcsök, fazekasok mutatják be a népi mesterségeket. A késő estig tartó programok között motoros kaszkadőr bemutató, látványos lovas, fogatos, betyáros, harmonikaszóval kísért felvonulás is várja az érdeklődőket.

Bemutatókon, felvonulásokon elevenednek meg az egykori bakonyi hagyományok (Fotó: Penovác Károly)

Bieberné Réz Ágnes, a Békefi Antal Városi Könyvtár Művelődési Ház és Stúdió KB intézményvezetője elmondta, idén nagy létszámú lovasokat fogadtak. Minden évben törekszenek arra, hogy a hagyományos műsorelemek mellett újdonságokkal is várják a látogatókat. Természetesen minden az egykori betyárok világáról, hagyományairól szól, hiszen a Bakony adott otthont többek között olyan híres betyároknak, mint Sobri Jóska, vagy Savanyú Jóska.

A színpadon a hagyományőrző csoportok, együttesek mellett sztárfellépők is műsort adnak a két nap alatt. Mindemellett népi játékok, kézműves liget és vásár, bográcsos erőpróba, betyáros ételkínálat teszi még színesebbé a rendezvényt. A betyárcsoportok a betyárvilág felidézéseként régi betyáros ereklyékkel, harci eszközökkel lépnek fel a két nap alatt. A szervezők idén is díjazzák a Leghetykébb Betyárbajusz gazdáját, újabb Bakonyi Betyárokat avatnak, jelen lesznek a világ legszebb Csárdabéli Szépasszonyai, az országos felhívásra nevező települések közül kiválasztják a Legbetyárosabb Szalmabála-figurát. A programsorozat kísérőrendezvényeként nyílt meg a   „Fények Városa” című fotókiállítás amely a város több pontján látható. A Bakonyi Betyárnapok – Országos Betyártalálkozó ma késő estig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!