Zirc

2016.08.17. 19:40

Átverés telefonhívásra

Zirc - Múlt hét szerdai lapunk hasábjain már foglalkoztunk egy ál nyereményjátékkal, amit csalók az egyik hazai telekommunikációs cég nevében hirdettek.

Heffler Péter

Azóta viszont kiderült, hogy nem egyszeri esetről van szó, a bankkártyánk használatát kérő csalók sorra szedik áldozataikat.

Egyik, neve elhallgatását kérő zirci olvasónk jelezte, hogy a közelmúltban a nyolcvanegy éves hozzátartozója nevében vette fel a mobiltelefont, melyre egy ismeretlen szám telefonált. - A vonal másik végén egy rendkívül megnyerő modorú, határozott illető közölte, hogy véletlenszerű sorsoláson ezt a számot húzták ki, és ötvenezer forint a nyeremény - kezdte olvasónk. - Az idős hölgyet nagy boldogsággal töltette el a tudat, hogy nyert, hiszen erre korábban nem volt példa. Lévén, hogy a hölgy nem rendelkezett bankszámlaszámmal, így bankkártyával sem, ami a nyeremény átvételének a feltétele volt, én teljesítettem a telefonban kérteket, vagyis elmentem egy bankautomatához, ahol várnom kellett a következő utasításokra. Itt különféle számokra több alkalommal utaltam át kisebb összegekben, összesen ötvenötezer forintot - árulta még el az olvasó, aki hozzátette, hogy a tranzakciók után ugyan hamar rájött, hogy átverés áldozata lett, de akkor már késő volt. A bankban készséggel álltak rendelkezésére, ahol elmondták, hogy ismert a probléma, akárcsak az említett telekommunikációs cégnél, akiktől időközben megtudtuk, a honlapjukon több helyen is olvasható olyan tájékoztatás, ami felhívja ügyfeleik figyelmét arra, hogyan kerülhetők el a visszaélések. Zirci olvasónk végül a rendőrségen tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Megkeresésünkre a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságnál elmondták, hogy a megyében több olyan büntetőeljárás is folyik, amelynek sértettjét telefonon keresték meg csalók. Hozzátették, hogy általánosságban elmondható, a magyar szolgáltatók nem indítanak olyan nyereményjátékokat, amelyek feltétele a nagy összegű egyenlegfeltöltés. Amennyiben valaki hasonló tárgyú hívást kap, annak valódisága a telefontársaságok központi elérhetőségét tárcsázva ellenőrizhető. Továbbá felhívták a figyelmet, hogy bármilyen nyereménnyel kecsegtető telefonhívásra, melynek feltételeként szabják bizonyos összeg átutalását vagy telefonfeltöltést, ne válaszoljanak, szakítsák meg a hívást, jegyezzék fel a hívó telefonszámát. Ne feledjék, hogy önkormányzatok, nyugdíjfolyósítók, szerencsejátékok szervezői, telefontársaságok nem utalnak át telefonos megkeresés alapján és nyeremény címén pénzösszegeket. Ha pedig már megtörtént a baj, azonnal tegyenek feljelentést a rendőrségen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!