Zirc

2017.02.06. 18:40

A sokszínű élővilág csodái

Zirc - A változatos és egyedi bakonyi élővilágba nyújt bepillantást a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) Bakonyi Természettudományi Múzeumának idei első időszaki kiállítása.

Kutasi Zsófia

- Tavaly február 25-én nyílt A Pintér-hegy természeti értékei című időszaki fotókiállításunk, melyben már egy kis bepillantást nyújtottunk Zirc természeti értékeibe. Most Zirc környékének ismert és kevésbé ismert élő-helyeire, természeti értékeire hívjuk fel a figyelmet. Kiállításunkkal azt is be szeretnénk mutatni, hogy a múzeumunk több, mint egy kiállítóhely. Ennek az időszakos kiállításnak az alapját a múzeum kutatási tevékenysége biztosította. Múzeumunk idén negyvenöt éves, az általunk koordinált Bakony-kutató program pedig az ötvenötödik évébe lép. A több évtizedes szisztematikus vizsgálatok segítségével jó keresztmetszetet tudunk adni a terület élővilágából - mondta Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója.

A múzeum időszaki kiállításain évről évre megjelenít egy-egy szeletet a Magas-Bakony élővilágából. Ezek a bemutatók néhány hónapig látogathatók az állandó kiállítás Sarok galériájában.

A kiállítás megnyitóján balról Kutasi Csaba, Matskási István, Kasper Ágota és Szakács Ildikó a múzeum Sarok galériájában Fotó: MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

A múzeum a kutatási eredmények és időszaki kiállítások eredményeként jelenleg egy vándoroltatható kiállítással szeretné felkelteni a környék lakóinak figyelmét szűkebb környezetük változatos élővilágára. Zirc Magyarország legmagasabban fekvő városa, és egyben járási központ is.

A Magas-Bakonyban elfoglalt központi szerepére utalva gyakran emlegetik a Bakony fővárosaként is. Zirc város élővilága jó keresztmetszetet ad a Magas-Bakonyban fellelhető természeti értékekről, így a Bakony ezen területeinek élővilágába is bepillantást nyújt. A Sokszínű élővilág a Bakony fővárosában című kiállítás három fő természeti területet, az arborétumot, a Pintér-hegyet és a Cuha-völgyet, valamint a pontszerű védendő természeti területeket szemlélteti fotókon, térképeken, valamint le-írásokkal.

A megnyitón Matskási István, a Magyar Természettudományi Múzeum címzetes főigazgatója méltatta a zirci tagintézmény több évtizedes kutatási és közművelődési tevékenységét.

A kiállítást Kasper Ágota nyugalmazott múzeumigazgató, önkormányzati képviselő nyitotta meg, kiemelve a múzeum szerepét a helyi természeti értékek kimutatásában és megismertetésében.

A kiállítási anyag szövegét Sinigla Mónika írta, a fotókat Barta Zoltán, Fellenbech Brigitta, Kutasi Csaba, Mészáros József, Sinigla Mónika
és Szombathelyi Ervin készítette.

A megnyitón közreműködött Búzásné Rezsőfi Lívia vezetésével Palánkai Tünde és Palánkai Hanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium zeneiskolai növendéke, valamint Szakács Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!