Zirc

2017.01.04. 21:20

A betegek járnak jól

Zirc - A járóbeteg-szakellátó műtőjébe műtéti berendezéseket szereznek be, melyek lehetővé teszik a sebészeti és nőgyógyászati műtétek számának emelését, ugyanakkor a költségek csökkenését.

Müller Anikó Hanga

A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, Vermes Tamás számolt be fejlesztési terveikről a Naplónak. A beruházások forrrását már elnyert kormányzati pályázat jelenti. Az év első felében több mint 30 millió forint összegű beruházás valósulhat meg, közölte a főigazgató. - Folyamatos fejlesztéseink keretében kiemelt helyen szerepelnek a gazdasági hatékonyságot fokozó beruházások, melyek segítségével évek óta kiegyensúlyozott a gazdálkodásunk.

Fotó: Révész Ferenc

Az intézmény költségvetésében jelentős tételt kitevő hulladékszállítási díjat a már bevezetett szelektív hulladékkezelés és a hulladékmennyiség csökkentése mellett hul-ladékprés vásárlásával tervezik mérsékelni. A keletkezett hulladékot negyedére tömörítő berendezés használa- ta éves viszonylatban mintegy másfél milliós megtakarítást eredményezhet. A járóbeteg-szakellátó műtőjébe műtéti berendezéseket szereznek be, melyek lehetővé teszik a sebészeti és nőgyógyászati műtétek számának emelését, ugyanakkor a költségek csökkenését. Az új takarítógépekkel költséghatékonyabbá válik az épület víz- és vegyszertakarékos tisztán tartása. Jelenleg költségeik nagy részét teszi ki a villamosenergia-fogyasztás. Napelemes rendszerük folyamatban lévő kiépítése mellett fényforrásaikat LED-es, részben vezérelt rendszerre cserélik, energiatakarékos hűtőket, az élelmezési osztályra mosogatógépet vásárolnak.

A vízvezeték- rendszerre, figyelemmel a Magas-Bakony karsztvizének kiemelkedően magas keménységére, mágneses vízlágyító berendezéseket telepítenek, melyek használata meg-előzi a vízkő által okozott károkat, takarítási költségeket, jelentősen csökkentve a vízterhelést. Textilazonosító rendszer alkalmazásával gyorsabbá és automatizálhatóvá válik az anyagok számolása, precízebbé a nyilvántartásuk, így munkaerő szabadítható fel innen a betegellátás területére. Vermes Tamás elmondta, a tervezett beruházásokat a januári kezdéstől júniusig tervezik megvalósítani. Éves szinten tizenhatmillió forintot meghaladó összegű megtakarítással számolnak, melyet további beruházások megalapozására, intézményük fejlesztésére fordítanak. A kórház - saját pénzügyi forrásainak felhasználása mellett - az elnyert támogatást a beteg-ellátásának minőségének javítására fordítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!