Zirc

2016.09.06. 08:32

A bányásznap ünnepe Zircen

Zirc - A mélyműveléses szén- és bauxitbányák sorra bezártak, és aktív üzemek nélkül másként éli meg az ember az ünnepet. Ettől független a bányásznap ma is az öröm az ünnepe.

Napló-információ

Szeptember 3-án Bányásznapi megemlékezésére várt valamennyi bányászt és érdeklődőt az ünnepséget szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, a DUSZÉN Kft., az EOSZÉN Kft., valamint Zirc Város Önkormányzata.

A bányásznap ünneplése tisztelgés a nehéz munkában megfáradt bányászok előtt. A megemlékezés alkalmával nemcsak a még élő - több évtizedes munkájukkal, tisztes helytállásukkal a mai fiatal generációknak példát adó -, régi bányászok előtt tisztelegtek, hanem kegyelettel emlékeztek azokra a bányászokra is, akik már nem lehetnek közöttünk.

Kora délután a Zirci Fúvósok toborzó dallamaira gyülekeztek az egykori és a jelenleg működő bányák dolgozói a Pintér-hegyi Parkerdő Bányász-emlékművénél. A megemlékezést Szalay Kitti és Kovács Kitti „Ki minek gondol?” című megzenésített Weöres Sándor verssel nyitotta meg.

A megemlékezést Szalay Kitti és Kovács Kitti Ki minek gondol? c. megzenésített Weöres Sándor verssel nyitotta meg. Fotók: Kelemen Gábor

Ünnepi beszédet mondott dr. Káldi Zoltán bányakapitány, aki a Veszprém Megyei Kormányhivatal, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály, Bányászati Osztály képviseletében köszöntötte a bányászokat és az ünneplő jelenlévőket. Beszédében utalt rá, hogy bár a mélyműveléses szén- és bauxitbányák sorra bezártak, a bányásznap ma is örömteli megemlékezés, melyen a bányászok összetartozásukat, szép, de veszélyes szakmájukat ünneplik. Újra találkoznak a régi munkatársak, barátok, akik a mindennapokban elsodródtak egymástól.

Dr. Káldi Zoltán balinkai bányászként kötődik a szakma népes családjához

A bányász hagyományok ápolása terén az önkormányzatok szerepére hívta fel a figyelmet, amelyeknek a lehetőségeikhez mérten meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy a bányásztelepüléseken ez a szakma legalább a megemlékezés szintjén fennmaradjon. Szerencsére sok jó példát látni erre vonatkozóan környezetünkben – mondta, „Jó Szerencsét!” kívánva az ünneplőknek.

A bányakapitány szavai után a Zirci Városi Vegyeskórus előadásában két dalt hallgathattak meg az emlékezők, Handel Canticorum lubilo és Imhol a föld alá megyünk ismeretlen szerző bányászdalát.

A Zirci Városi Vegyeskórus Imhol a föld alá megyünk bányászdallal emlékezett

A Bányászemlékműnél egy-egy koszorút helyeztek el az emlékező szervezetek képviselői:

Zirc Városi Önkormányzat képviseletében Ottó Péter polgármester és Horváth László, gazdasági tanácsnok, az Ügyrendi és Érdekképviseleti Bizottság elnöke, az EOSZÉN KFT nevében Fekete István ügyvezető és Csillag László, a DUSZÉN KFT részéről Boros Dénes ügyvezető és Véber  Mihály, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Veszprémi Csoportja nevében Pölczmann István és Németh György, a Bányász Nyugdíjas Alapítvány részéről Pongrácz Dénes és Cziráki István, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezete részéről Székely Jenő, az Öreg - Bakony Barátai Egyesület nevében Opra Szabó József és Kocsis Mihály.

Zirc Városi Önkormányzat nevében Ottó Péter polgármester és Horváth László gazdasági tanácsnok koszorúzott

Az EOSZÉN Kft. főhajtása a bányász-emlékműnél

A koszorúzás után Fekete István, az EOSZÉN KFT ügyvezetője adta át a szolgálati időt elismerő okleveleket.

A bányászatban eltöltött 30 év szolgálati időért elismerő oklevelet vehetett át Lanczendorfer Béla, 25 év szolgálati időért Csillag László, Fiskál Tamás, Janászek Márton, Topa Ferenc, Varga Zsolt, 15 év szolgálati időért Bazsó Péter.

A bányászatban eltöltött szolgálati időért elismerő okleveleket Fekete István, az EOSZÉN Kft. ügyvezetője adta át.

Az ünnepi megemlékezést a Bányászhimnusz zárta, a Zirci Fúvósok és a Zirci Városi Vegyeskórus közreműködésével.

A Bányászhimnusz éneklését a Zirci Fúvósok kísérték

A rendezvényen közreműködött Csaba Lilla, Kovács Kitti, Szalay Kitti, a Zirci Városi Vegyeskórus és a Zirci Fúvószenekar.

Az ünnepi műsor után baráti beszélgetésre invitálták a közönséget a jelenlévő bányaüzemek képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!