Zene

2015.08.24. 18:55

Zenével kel és fekszik - Beszélgetés egy fiatal pápai énekessel

Pápa – Sportolóként kezdte, majd hamarosan az élet más irányba terelte. A 25 éves Ekanem Bálint már részt vett számos ének- és tehetségkutató versenyen, szerepelt többek között Freddie Mercury-emlékkoncerten, színpadra lépett a Macskák című musicalben, emellett a The Biebers zenekar csapatát erősíti.

Polgár Bettina

Mint mondta, néha jólesik számára elszakadni a folyamatos pörgéstől, és hazalátogatni Pápára, ahol a családja és a barátai körében mindig szakít időt a kikapcsolódásra is. Ekanem Bálinttal életpályájáról beszélgettünk.

– Mikor kezdtél érdeklődni az éneklés iránt?

– A Pápai Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában kezdtem énekelni egy kórusban, 2000-ben – idézte fel a kezdeteket Ekanem Bálint. – Öt évvel később magánórák keretében klasszikus énekre jelentkeztem a Bartók Béla Zeneiskolába Horváthné Eisenbeck Ágotához. Tőle tanultam egészen addig, amíg fel nem kerültem Pestre.

– Jelenleg hol hallhatjuk, láthatjuk Ekanem Bálintot?

– Énekelek a The Biebers együttesben, emellett szerepelek a Madách Színház és a Budapesti Operettszínház előadásaiban is. Pápa Város Fúvószenekarával is színpadra szoktam lépni, és szabadúszóként is szerepelek itt-ott.

Ekanem Bálint (jobbra) a Madách Színház Fekete Péter című kisoperettjének egyik szerepében 
Fotó: Archív

– Mi az, ami igazán megfogott az éneklésben?

– Magát a zenét szeretem, mert megnyugtat. Éppen ezért általában zenére szoktam elaludni, és akkor is dúdolgatok, amikor felkelek.

– Milyen stílusú zenéket hallgatsz a legszívesebben?

– Ez abszolút változó, minden stílusba bele szoktam hallgatni, és mindenhonnan vannak kedvenceim. Talán csak a deep house a kivétel, azt annyira nem kedvelem.

– Mire vagy a legbüszkébb sikereid közül?

– Ez nehéz kérdés. Nagyon büszke vagyok például arra, amikor 2009-ben felléptem a Freddie Mercury-emlékkoncerten a Margit-szigeten. Ezt a legendás színházi szakember, Miklós Tibor rendezte. Aztán az is rendkívül maradandó élmény volt, amikor bekerültem a Madách Színházba. Ott a legemlékezetesebb időszak az volt, amikor a Macskákra próbáltunk. Most pedig a The Biebersszel Robbie Williams előtt léphettünk fel a Szigeten.

– A sok fellépés mellett hogyan szakítasz időt a kikapcsolódásra?

– Ha tehetem, akkor a legtöbbször igyekszem hazajönni Pápára. Ebben a városban

a nyugalmat és a barátságos környezetet szeretem, itt mindig ki tudok kapcsolni. Pápán él a családom, és persze itt vannak a haverok is. Amikor pedig csak egy-egy nap szabadidőm van, akkor azt általában pihenéssel töltöm Pesten.

– Mekkora szerepe van a családodnak a sikereidben?

– Anyu mindig bízott bennem, és eljött a koncertjeimre is, bár olyankor sokkal jobban izgultam – jegyezte meg mosolyogva Bálint. – Ő volt az, aki mindig is támogatott.

– Fiatalabb korodban így képzelted a saját jövődet?

– 2005 előtt még úgy gondoltam, hogy sportoló leszek, aztán máshogy alakult az életem. Korábban nyolc évig kosárlabdáztam, de amikor elkezdtem a magánéneket, akkor minden gyorsan megváltozott. Nagyon jó eredményeket értem el a Scherzón, ami a zenei színpadok közti országos fesztivál. Emellett a különféle énekversenyeken is általában dobogós helyeken végeztem, így ebbe az irányba vitt az élet.

– Jelenleg még iskolába is jársz. Mit tanulsz most?

– Arra gondoltam, ha esetleg mégsem jönne össze a művészélet, akkor legyen egy diplomám is, ezért a régi szerelmemhez, a sporthoz tértem vissza. Sportszervezőképzésre járok.

– Milyen célokat tűztél ki magad elé?

– Mindenképpen szeretném befejezni a sulit. A Madách Színházban áprilisban mutatjuk be A nyomorultakat, amiben én is szerepelek. A The Biebersszel pedig folyamatosan koncertezünk, idén sikerült bejutnunk minden nagyobb hazai zenés fesztiválra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!