Zene

2017.03.25. 20:35

Vámoson kezdett zenélni a Fonogram-díjas Kéri Kolos Imre a Hősök zenekar tagja

Veszprémben született és Nemesvámoson nőtt fel. 14 évesen már zenekart alapított a barátaival. 2010 óta zenél a Hősök együttesben.

Molnár Sándor

Több olyan számban is közreműködött zeneszerzőként, amelyet játszanak a Petőfi Rádióban vagy a VIVA TV-n (Ikon, Nem vagy egyedül, Felejtés), 2015-ben csatlakozott a Tom White & the Mad Circus zenekarhoz. Mindeközben négy iskolában tanít. 2017. március elsején Fonogram – Magyar Zenei Díjat kapott a Hősök tagjaként az év hazai rap vagy hip-hop albuma kategóriában.

Fotó: archív

Kéri Kolos Imre Vámoson kezdett zenélni 12 évesen. Molnár Csaba református lelkész tanította gitározni pár hónapig. Zenei pályája következő állomása a klasszikus nagybőgőzés volt, amely végigkísérte az Ipari szakközépiskolás évek alatt. Bőgőzni a Csermák Antal Zeneiskolába járt és mellette autodidakta módon basszusgitározni tanult, mivel a két hangszer közel áll egymáshoz. Úgy gondolta, hogy a klasszikus zenében elsajátítottakat a többi hangszeren is tudja majd hasznosítani. Egy-két évet vonós zenekarban is játszott. – Mozsdényi György tanár úrnak, aki a mai napig a zeneiskolában tanít, nagy szívfájdalma volt, hogy nem klasszikus bőgős lettem, hanem jazz-basszusgitár szakra vettek fel a Kodolányi János Főiskolára, de az érdekelt jobban – emlékszik vissza Kolos.

A 25 éves zenész élete izgalmasan zajlik, hiszen hétfőtől csütörtökig zenét tanít több városban is.

– Hétfőn Balatonbogláron basszusgitárt és zenekari gyakorlatot tartok, kedden Almádiban, szerdán Pápán klasszikus gitárt, csütörtökön pedig Pesten basszusgitárt és zenekari gyakorlatot. Így áll össze a hetem – mondja Kolos. Az említett városok közül három helyen általános iskolásokat tanít délután. Pesten szakközépiskolásoknak oktatja a zenét délelőtt. Reggel hatkor kel és kilencre fent van tanítani. Ebben az iskolában a diákok OKJ-s zenei képzést kapnak az érettségi mellé.

Ha ezt netán kevesellné valaki, játszik még két együttesben is. A Hősökben és a Tom White & the Mad Circus zenekarban. Ezek így együtt az idejét le is fedik teljes mértékben. Tavaly nyáron volt olyan hónap, hogy harminc napból huszonegy napon koncertezett a két együttessel.

- Elég húzós, de nagyon szeretem csinálni. A nyarat olyan szempontból várom, hogy hét közben tanítási szünet lesz és csak a hétvégi koncertekre kell koncentrálni. Ilyen szempontból a nyár könnyebb, mert tudok pihenni - vélekedik. A koncerteket megszervezni sem könnyű így, hogy két csapatnál is érdekelt. A Tom White zenekarban van egy helyettese, aki egyben a zenekar sofőrje is a nyári időszakban. A brazil srác, Alisson, aki nagyon jó zenész is egyben, beugrik nagybőgőzni, ha kell. Kolos szerencsés tartja magát, hogy ilyen könnyen meg tudják ezt így oldani. - Tavaly a Szigeten az utolsó számra feljött Alisson is a színpadra és egyszerre ketten bőgőztünk, és az emberek megőrültek, nagyon nagy buli volt - emlékszik vissza a ritka pillanatra.

Szakközépiskolásként került be a Hősök zenekarba, amikor elkezdtek élőzenekarral játszani. 2010 óta tevékenykedik basszusgitárosként, illetve zeneszerzőként a csapatban. Lemezenként általában egy-egy dal szerzője is. Velük áprilistól októberig van sok fellépése, és főleg nyaranta járnak fesztiválokra. Egészen fiatalon már számos nagy fesztiválon játszhatott, ahová sok zenész csak a húszas éveinek a végére juthat el. Számára ez az élmény olyan lökést adott, hogy 18 évesen már eldöntötte, hogy ebben az irányban szeretné folytatni. Pár év alatt több mint száz fesztiválfellépő kártyát gyűjtött össze, ezeket Vámoson őrzi a szobájában.

A Tom White zenekar az 50-es évek zenéit játssza. Ezt a fajta tánczenét, a rockabillyt az emberek nagyon szeretik és teljesen más közönség jár a koncertekre, mint a Hősök esetében. Utóbbinál a tizen- és huszonéves korosztály, míg a Tom White esetében inkább a 20-30-as vagy akár ötvenéves párok is feltűnnek. Több mint másfél éve a zenekar tagja. A dobosukkal együtt járt főiskolára, és amikor megüresedett a nagybőgős helye a zenekarban, akkor egyből őt hívták.

- Már régóta nem bőgőztem akkor, de nagy kedvem lett volna már belecsapni a húrokba, és így kerültem be az együttesbe - eleveníti fel a rockabillys kezdeteket Kéri Kolos Imre.

Egy-két hetente, hétvégenként hazalátogat Nemesvámosra. Egyébként Veszprémben lakik, és ha nem muszáj, nem is szeretne elmozdulni innen, mert itt érzi jól magát. Nem akar elköltözni a fővárosba, ahol amúgy is eltölt hetente több napot a tanítás és a fellépések miatt. Itt nyugisabb, ezért inkább vállalja, hogy többet kocsikázik.

Tavaly koncertezett először Veszprémben a Tom White zenekarral és azon a hétvégén a vámosi újévi koncertet is színesítették a játékukkal. Kolos bízik benne, hogy lesz még rá lehetőség, hogy akár már a nyáron fellépjenek majd valahol itt a környéken.

Március elsején Fonogram-díjat kapott a Hősök zenekarral.

- Akkor este éppen végeztem a tanítással Pápán, beültem a kocsiba és mielőtt elindultam volna, láttam, hogy megnyertük. Először még fel sem fogtam. Másnap játszottunk a Hősökkel Pesten, és egy kis ünneplést is csaptunk, amiért sikerült megnyerni. Még a mai napig is nehéz felfogni, mert ez az egyik legrangosabb díj, amit magyar zenekar kaphat. Az egyik legnagyobb elismerés, ezért nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy ennek én is a részese lehetek. Menni kell tovább, csinálni kell tovább és tartani kell azt a szintet, amit eddig elértünk. Ez a neheze ennek a szakmának - vélekedik a fiatal zenész.

Tervezi, hogy talán szeptembertől vagy egy év múlva - ahogy az ideje engedi - tovább képzi magát. A mesterszakot szeretné elvégezni basszusgitárból. A két zenekarral pedig "nyomják", ahogy bírják, mert a zenélésben úgy sincs más lehetőség - nyomni kell tovább

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!