Zene

2015.02.12. 13:55

Különdíjat kapott az Akusztik Art

Várpalota - Különdíjat kapott a Kaleidoszkóp nemzetközi versfesztiválon bemutatott produkciójáért a Lohonyai Zoltán vezette várpalotai Akusztik Art zenekar.

Szabó Péter Dániel

Nem túlzás állítani, hogy a soproni rendezvény Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje. A rangos fesztivál 2014-es kiírásán nem klasszikus költők megzenésített verseivel, hanem rendhagyó módon saját dalaival és szövegeivel indult el és lépett színpadra az Akusztik Art zenekar. Az eredmény egy különdíj, ami rangos elismerés a várpalotai formációnak.

- Büszkék vagyunk rá, hogy befogadott, elfogadott és díjazott bennünket a közönség és a szakmai zsűri. Ez számunkra megerősítése annak, hogy dalainkkal értéket közvetítünk - mondta el a Naplónak Lohonyai Zoltán gitáros/énekes/dalszerző, az Akusztik Art vezetője.

Lohonyai Zoltán és Rechner Csaba egy várpalotai koncerten
Fotó: Szabó Péter Dániel

Az 1980 óta zenélő gitárost mindig is a dalszerzés érdekelte, a kezdetek óta ez számára a legfontosabb. - Számomra az a legfontosabb, hogy legyen egy érdekes énekdallam, ami sok kísérletezgetés után kialakul, ez aztán kihozza belőlem a szöveget. A szövegeknél pedig az a cél, hogy, ha kell, dallam nélkül is állják meg a helyüket. Kínosan ügyelek a sablonos szófordulatok elkerülésére, az eredetiségre. Így van olyan dal, ami akár tíz évig is íródik - jegyezte meg Zoltán.

Az elmúlt évtizedekben több formációban is zenélt és ért el szakmai sikereket, ám 2011 óta az Akusztik Art van a középpontban. Négy évvel ezelőtt találkoztam egy iskolai rendezvény kapcsán Rechner Csabával. Kiderült, hogy nekem van rengeteg kész dalom, ő pedig egy hihetetlenül képzett zenész. Szétszedi és újra összerakja a dalokat. Elegáns, virtuóz gitártudásával kicsit elvarázsolja, mássá teszi azokat. Egy év felkészülés után álltunk először közönség elé.

A zenekar idővel kiegészült egy énekesnővel is. Először Molnár Anita dolgozott a fiúkkal, most Dézsenyi Zsófia jár velük a fellépésekre. Közben tervezik a tavaszi/nyári koncerteket, írják az új dalokat s rögzítik legújabb lemezüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!