Zánka

2016.11.01. 16:40

Ökumenikus áldás a keresztútra

Zánka - Új keresztutat adtak át a minap a zánkai temetőben ökumenikus szertartás keretében. A stációkat Gelencsér Ferenc készítette.

Forgács Ádám

Filep Miklós polgármester köszöntötte a történelmi egyházak képviselőit: Márfi Gyula veszprémi érseket, Steinbach Józsefet, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökét, Szemerei Jánost, a Nyugat-Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspökét, Polgárdi Sándort, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperesét, Zánka plébánosát és a megjelent híveket, valamint Anda Györgyöt, Balatonfüred rendőrkapitányát. A polgármester elmondta, a település mindig nagy gondot fordított a szakrális emlékek felújítására, történelmének megőrzésére. Ilyen volt a zánkai Árpád-kori templom felújítása, a mindneki keresztje, temető és ravatalozó restaurálása. A polgármester gyermekkori emlékét idézte fel, mikor oly sokszor rótták Salgótarjánban nagyapjával a kálvária lépcsőit, és ámulva, csodálkozva hallgatta a kereszt stációinak történetét. Azóta ő is rendszeresen kihozza az unokáit, és ők is ugyanúgy ámulva hallgatják Jézus szenvedéstörténetét, mint egykor ő. Hasonló sétákra buzdított minden nagyszülőt az unokákkal.

A polgármester beszélt arról is, hogy Zánka 850 éves múltra tekint vissza, egy 1160-as oklevél említi először a települést, amelyet Márfi Gyula érsek bocsájtott a település rendelkezésére. Az épített és írásos emlékek bizonyítják Zánka és a magyarság európai keresztény kultúrkörhöz való tartozását - jelentette ki Filep Miklós.

A történelmi egyházak képviselői és a hívek a keresztúton. Mindenkit emlékeztetnek a feltámadásra
Fotó: Forgács Ádám

Hozzátette: a munkálatokban jelentős szerepe volt Gelencsér Ferenc kőfaragómesternek. A polgármester úgy vélte, Gelencsér Ferenc a Balaton-felvidék népi iparművességének maradandó alkotását hozta létre, és idő kérdése megfelelő művészeti besorolása, védettsége. Munkájáért a Zánka Községért címet adományozta neki a képviselő-testület.

A polgármester maga is végigkövette az egyes munkafázisokat, amire így emlékezett: ,,csak ámultam, hogy egy garázsméretű kis műhelyben hogyan bontakozik ki a tizennégy stáció. A formába öntés, a gipsz leverése, csiszolása, az építkezés mind-mind csodálatos folyamat volt.

Márfi Gyula veszprémi érsek arról beszélt, hogy a kereszt mindannyiunk életében szerepet játszik, és nagy magyar költők keresztről szóló írásait idézte a hallgatóság elé. Ezután a jelenlévők a stációkat végigjárva felgyalogoltak a keresztút végén álló kálvária-szoboregyütteshez.

A gipszből készült alkotás ezentúl nemcsak a római katolikus hívek keresztútjárását szolgálja majd, hanem a sírok mellett lévő megállók minden látogatót emlékeztetnek a feltámadás valóságára - hangzott el az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!