Zánka

2016.09.13. 17:05

Foltok hátán foltok

Zánka - A nyolcvanas években Dolányi Anna kertészmérnök egy külföldi útjáról hazatérve hozta el Magyarországra a foltvarrást, amelynek azóta számos remek kézügyességű asszony a rabjává vált.

Kekk Sára

Foltút a Káli-medencében címmel patchwork-, azaz foltvarró-kiállítást szerveztek tíz káli-medencei és Balaton-parti faluban, ahol kilenc foltvarró csoport és egy egyéni kiállító mutatta be munkáját. Ahogy a szervezők nevezik, a foltutat a borutak mintájára hozták létre, és ahogy a bor- út a férfiakról, foltút az asszonyokról szól, azokról, akik a család összetartói, akik gondoskodnak arról, hogy otthon szép és hangulatos környezetben éljenek. Ennek az útnak egyik állomása volt Zánka, ahol a Békási Foltvarrók mutathatták be munkáikat. Csoportjuk 2011-ben alakult, amikor a Csillaghegyi Öltögetők a nagy létszám miatt kettévált, és tagjai között vannak tapasztalt és kezdő foltvarrók is. Megalakulásuk óta már volt egy közös kiállításuk a csillaghegyi csoporttal, valamint 2013 és 2015 novemberében egy-egy önálló bemutatkozásuk is.

Zánkán a Békási Foltvarrók mutathatták be munkáikat. Böhmné Kocsis Szilvia (jobbra), a kiál- lításnak helyet adó faluház művelődésszervezője egy szál selyemvirágot kapott az alkotóktól Fotó: Kekk Sára

Mostani kiállításukon az érdeklődők láthatnak több új és régebbi csoportmunkát is, valamint egyéni alkotásokat. Munkáik kiválóan mutatják be a foltvarrás sokrétűségét, a különböző technikákat. A kiállított darabok között láthatók ágytakarók, kisebb-nagyobb faliképek, díszpárnák, valamint használati tárgyak is, amelyekkel nemcsak otthonukat tehetik szebbé, hanem művészetüket is bemutathatják.

Címkék#foltvarrás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!