Zalameggyes

2015.06.25. 13:56

Nagy családként élnek Zalameggyesen

Figyelnek egymásra az emberek Zalameggyesen. Az 57 fős lakosú kistelepülésen családias a hangulat.

Tisler Anna

Nyáron mindenki sok időt tölt a kertben, aki elmegy a ház előtt köszön, megáll pár percre beszélgetni. A gyerekek, ha jó idő van, órákat töltenek a játszótéren. A felnőtt, aki a közelben van, vigyáz rájuk. Itt nem kell senkit megkérni arra, hogy segítsen a másiknak, vagy figyeljen. Az ilyen apró települések legnagyobb ereje a jó közösség és az összetartás.  

- Sokan egész nap itthon vannak - mondta Görög Imréne könyvtáros. - Ha halljuk, hogy valahol hangosan ugat a kutya, arra is kinézünk. Ma már csak ismerösök jönnek, vagy valaki elmegy a ház előtt, azért a hangzavar. Régebben jártak a házalók is. Oda kellett figyelni, nehogy megkárosítsák az időseket. Csendes, nyugodt településen élünk. A rendőrjárőrt is gyakran látjuk végigmenni az utcán. De mi is figyelünk egymásra.

Molnár Karolina, Krisztina, Zoltán, Kitti és Tamás szivesen tölti idejét a játszótéren
Fotók: Tisler Anna

A könyvtárba főleg a gyerekek járnak, kötelező olvasmányt vagy a tanuláshoz szükséges irodalmat kölcsönözni. Van ugyan nyitva tartási idő, de ha más időpontban kell valami, otthon is felkereshetik a könyvtárost aki megy és segít. Az ingyenes internet használati lehetőség is vonzó, bár ma már csaknem mindenkinek van otthon számítógépe és internet. A felnőttek is egyre több dolgot intéznek el a világhálón. Ha segítség kell az ügyek intézésében, azt is megkapják. Ünnepek előtt az óvodások és kisiskolások számára kézműves foglalkozást szerveznek, ahol lakásdíszt és ajándékot készíthetnek. A nyári szünetben pedig szórakoztató irodalmat vagy mesekönyvet kölcsönöznek. Görög Kristóf szeptemberben negyedik osztályos lesz. Megtudtuk tőle, szeret legóból építeni, a televízióban az életkorának megfelelő filmeket nézni, és gyakran olvas. Kedveli a kalandos ifjúsági regényeket, és azokat a könyveket, amelyekben tréfás történeteket olvashat. Bentlakásos táborba még nem megy, egynapos kirándulásokon fedezi fel a térséget.

A leendő negyedik osztályos Görög Kristóf a nyáron is rendszeresen olvas

Görög Imréné könyvtáros, Görög Kristóf és Szanyi Mária az orvosi rendelő előtt 

A könyvtárral szemben van a felújított, bekerített játszótér. Ha nem esik az eső, szinte mindig gyermekzsivaj tölti be a teret. A Molnár testvérek mind az öten szeretnek hintázni, csúszdázni. Ott találkoznak más gyerekekkel, a közös játékkal vidáman telnek a napok.

Szanyi Mária polgármestertől megtudtuk, az idősebbeknek munkalehetőségre pályázott a település. Négy főre adták be az igényt, még várják az eredményt. A programban 16 éven felüli diákok nyári foglalkoztatására kaphatnak támogatást a települések. Tavaly már dolgoztak így diákok, akik a falugondnok felügyelete mellett könnyebb karbantartási munkákat végeztek a középületeken. A fiatalok büszkék arra, hogy munkájukkal szépült lakóhelyük, és bérükkel segítettek szüleiknek.

Szanyi Mária polgármester az ötödik ciklusban vezeti a falut



Évek óta a felnőtt korúak termelnek és javítják a mezőgazdasági utakat. Az egy hektáron minden megterem, ami a háztartásban kell. A terményeket a helyi rászoruló családok kapják meg, a fölösleget a közeli iskola konyhája használja fel. Mikor ott jártunk, Batancs Zoltánné és Horváth Melinda a cukorborsó ágyásban dolgozott. Batancs Zoltánné elmondta, örülnek, hogy helyben találnak munkát. Ő már évek óta a programban dolgozik.

Batancs Zoltánné és Horváth Melinda a munkaprogramban dolgozik


Az egykori zalameggyesiek is tartják a kapcsolatot a községgel, többen vásároltak lakást, amit hétvégi háznak használnak. Egy osztrák házaspárnak is van ott ingatlana, ahol sok időt töltenek. Élvezik a nyugalmat, a csendet, a természet közelségét. 

A képviselőtestületi tagok jelenleg az augusztusi falunap programját szervezik. Lesz kulturális program, közösen főznek, majd együtt ebédelnek, mint egy nagy család.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!