Zalahaláp

2015.04.22. 09:21

Falu a bánya árnyékában

Zalahaláp - A bánya által megskalpolt bazalthegy oltalmában álló község számos előnyének egyike, hogy közel van Tapolcához, a város csak néhány kilométernyire fekszik a falutól és a Haláp-hegytől, amely szép panorámát, finom borokat, geológiailag értékes bazaltbányát biztosít a település háttereként. Van ipari park, és a letelepedőknek 50 eladó lakótelek.

Tóth B. Zsuzsa

Bedő Lajos polgármester szerint ma már a bánya zaja sem zavarja a falu csendjét, mindössze néhány teherautónyi az éves termelés. Pár év múlva talán le is áll végleg.

– A Haláp-hegyet a Tapolca-Nyirád közti kék túra útvonala érinti. Az útvonal a hegy déli oldalára térítésével számtalan kis borospince nyithatná meg kapuit. Hangulatos nappali, és holdfényes esti borutakat rendezünk és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geotúrákat szervez ide. Büszkék vagyunk a nagy sikerű szüreti felvonulásunkra, a szőlővirágzás ünnepére. Kilátó, pihenőhely, szabadtéri színház céljára alkalmas lenne a hegytető. Persze, pályázat kellene hozzá – mondja a polgármester. A falu létszáma folyamatosan emelkedik az 1980-as években 850-en laktak Zalahalápon, azóta 1320-ra emelkedett a helyiek száma. Igazi befogadó település.

Bedő Lajos polgármester: a település központjában még van tennivaló

- A környéken egyedül itt lehet ilyen intenzív növekedésről beszélni. Pedig nem kelendőek mostanában a telkek. A közelmúltban két orosz és egy ukrán család költözött ide, házat vettek. Megtetszett nekik a település. Nem csoda, hiszen itt a lakosság összetart, jól működnek a civil szervezetek. A nyugdíjas klub, a polgárőrség, az önkéntes tűzoltók és a mostanában újjá alakult Vöröskereszt szintén nagyon aktív. Népszerű a hobbi, a foltvarró, a hastánc, és a kosárfonó szakkör is. A lakók rendben tartják a házaikat, az önkormányzati épületeket pedig próbáljuk jól kihasználni. Ezért az orvosi rendelő, és a védőnő irodája is a hivatalba költözött. Az üres épületet jelentős átépítéssel lehetne csak hasznosítani, de ideiglenesen ott kaphat helyet a falumúzeum. Közben a korral is igyekszünk haladni. Napelemmel szereljük fel a hivatalt, a művelődési házat és az óvoda épületét. A külső hőszigetelésük még megoldandó feladat. Amellett vannak aszfaltozatlan útjaink és a szőlőhegy útjait ugyancsak rendbe kell tenni – mondja Bedő Lajos, miközben a kultúrházba, a nyugdíjasok összejövetelére igyekszünk.

Az óvodások száma biztatóan alakul, nem csökken a lélekszám a faluban

– Havonta összejövünk, fiatalos a tagság, aktívan részt vesznek a havi programokon – mondja a 33 tagú csoport vezetője, Szabolcsa Istvánné, Marika. Meséli, hogy az idősek együtt mulatnak minden évben jelmezben a farsangon. Lángos sütő versenyük hét határban híres. Odáig fejlődött, hogy alkalmanként már 120 kiló lisztből sütnek. Kirándulni, fürödni járnak együtt, de a badacsonyi szüreti mulatságról sem maradnának le semmiért. A tagok közül sokan a Vöröskeresztet és a polgárőrséget ugyancsak erősítik. Most azonban mulatnak, mi pedig átvágunk a parkon az iskola felé. A polgármester szerint a park felújítása még folytatásra vár, ahogy a faluközpont parkos területéé is. Ott készült el tavaly az impozáns szökőkút bazaltkőből. Gelencsér Ferenc kőfaragó mester munkája. Mint megtudom, hasonló képpen frekventált helyen szeretnének még elhelyezni egy bányászati emlékművet, hiszen a bazaltbányászat mindig jelentős volt a településen. A művészeti iskolában folytatjuk a falujárást.

A rajzteremben Igaz Sándor tanár a művészeti képzés keretében tart órát éppen. Az intézményben magas szintű vívás, judo, néptánc oktatás is folyik. Igaz Sándor Zalahaláp és Sáska tűzoltóinak titkára, szolgálatparancsnoka is egyben. A százhúsz tag között sok a fiatal, a vonulók száma szintén magas, negyvenen vannak. Az egyesület kiváló munkája mellett a megyei Bakony Mentőcsoportba és a járási Vulkán Mentőcsoportba szintén delegál tagokat. Az aktív fiataloknak jó eséllyel lesz utánpótlásuk. Hiszen a zalahalápi óvodában hatvan gyermek nevelkedik, az iskola nyolc osztályában 109-en tanulnak. Mindez bizakodással tölti el a polgármestert. Akárcsak az, hogy a magánkézben levő Prónay kastély épülete a településé lehet. A faluközpont gyönyörű, de jelentős felújításra szoruló kis kastélya megmozgatja a fantáziát.

Az iskolában Igaz Sándor tanár a művészeti képzésen Kammerer Laurának segít

- Volt már olyan ötlet, hogy idősek nappali foglalkoztatója legyen itt, de a civil szervezeteknek, rendezvényeknek, a falumúzeumnak szintén helyet adhatna – mondja Bedő Lajos, miközben bejárjuk a boltíves, padozatán mozaikokkal díszített földszintes kastélyt. A kis kápolnában még látszanak a freskó részletei a falakon. Kár lenne veszni hagyni, van esély a megmentésére. Pláne, hogy a falunak van bevétele a vállalkozásokból. Parkettagyár, csavargyár, járműalkatrész összeszerelő van Zalahalápon. Akad vállalkozó, aki pedig az állattartásban lát fantáziát.

– Egyedi attrakció kell a turizmus erősítéséhez. Borturizmusban, szállásadásban gondolkodunk. Vonzó lesz a hegy a bazaltbányával, a tanösvény, a falumúzeum és a 200 éves, féltve őrzött mammutfenyőnk ugyancsak. Utóbbi a címerünkön is rajta van, de az értékek nem csak ezért fontosak számunkra – mondja búcsúzóul Bedő Lajos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!