Zalagyömörő

2016.05.26. 12:39

Négy civil szervezet fogja össze a lakosságot

Társaságban, beszélgetve, sportolva töltik estéiket a zalagyömörői fiatalok. A település határában, a főút mellett a Gondolat-tó kellemes környezet az esti kikapcsolódáshoz, ha jó az idő. Néha baráti, családi összejövetelt is tartanak a fák árnyékában, ahol szalonnasütő helyet is épített ki az önkormányzat.

Tisler Anna

Az utazók is megállnak, megpihennek. Mint Illés László polgármestertől megtudtuk, a háromhektáros terület gondozása bőven ad feladatot a közhasznú dolgozóknak. A tó környéke és a zöldterületek gondozása megkönnyítésére egy munkagép beszerzésére adott be pályázatot a település. A 3,6 millió forintos eszköz beszerzéséhez 15 százalék önerőt kell biztosítaniuk. A géppel nemcsak a füvet nyírhatják könnyebben, hanem a mezőgazdasági utakat is rendben tarthatják.

A Gondolat-tó háromhektáros területét az önkormányzat tartja karban

A tíz közfoglalkoztatott a belvízelvezető árkok tisztításán és a közterületek karbantartásán dolgozik. Az erre a célra kapott támogatásból közel egymillió forintért önjáró fűnyíró traktort és kisebb eszközöket is beszereztek. Az idén több pályázatot nyújtottak be, amelynek jelenleg várják az eredményét. Az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok támogatására létrehozott alapból egyszer már kaptak 6,5 millió forintot, most ismét lehetőség van a pályázat beadására. A lakosságszám arányában megítélt összeget az önkormányzati utak felújítására fordítják. Az Árpád utca és Fő utca 30-40 éves burkolatának javítása a terv.

Illés László polgármester

A felszíni csapadékvíz elvezetéséhez 26 millió forintra nyújtottak be igényt. Jelenleg a település hatvan százalékában megoldott a vízelvezetés, ha nyernének, kilencven százalékra nőne az arány. A száz százalékban támogatott programban a Rákóczi, a Petőfi, az Árpád, a Gógánfai és a sportpálya melletti utca szerepel.

Szűcsné Szabó Andrea az óvoda udvarán a gyerekekkel

Az óvoda udvarán nemrég állítottak fel új játékokat. Az intézmény a közeli településeken élő kisgyermekes szülők számára is vonzó, a gyerekek harmada vidékről jár. Szűcsné Szabó Andrea óvodavezetőtől megtudtuk, hogy teljes kihasználtsággal működnek. Az engedélyezett csoportlétszám 25 fő, amelyet húsz százalékkal átléphetnek. Most a maximálisan engedélyezett harmincfős a létszámuk. Ősszel heten mennek iskolába, és hat kicsi fog érkezni. A szülők többsége a nyári szünidőben is igényli az óvodai ellátást, így csak júliusban a nagytakarítás idejére zárnak be. A gyerekek mindegyike ingyen veszi igénybe az étkezést, a szülők jövedelme alapján mindannyian jogosultak a kedvezményre. A gyerekek várták már a jó időt, hogy birtokba vehessék az új játékokat, a mászóvárat, a hintát, a mászókát.

A kedvenc játék a mászóvár

Zalagyömörő több mint két évtizede testvértelepülési kapcsolatot ápol a felvidéki Szilas községgel. A helyi Nefelejcs hagyományőrző nyugdíjasklub tagjai és a szilasi küldöttség június negyedikén találkoznak Zalagyömörőn. A július 23-i falunapra is meghívják a testvértelepülés lakóit. A nyugdíjasokon kívül a családosok is alapítottak egyesületet. Karácsony előtt a Mikulásgyártól és a Vöröskereszttől annyi ajándékot kaptak, hogy minden gyereknek jutott. Az önkormányzat minden 18 évesnél fiatalabbat 12 ezer forinttal ajándékozott meg.

Működik a tűzoltó és a polgárőr egyesület. Sportegyesület ugyan nincs, de a sportolni szeretők megszervezik a lehetőséget. Május elején búcsúi sportnapot szervezett Zsemlye Zoltán önkormányzati képviselő. A felnőtt csapat Zalaerdőddel játszott nagypályás mérkőzést, a gyerekek kispályán mérték össze tudásukat, náluk csak helyiek játszottak. Este búcsúi bált tartottak. Minden évben tartanak pingpong- és sakkversenyt. Aki énekelni vagy verset mondani szeret, a júliusi csabrendeki kistérségi napon szerepelhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!