Zalagyömörő

2015.06.10. 08:50

Zalagyömrői faluriport - Civilek összefogásával közösségi programok

Zalagyömörő lakosainak száma nincs egészen 500 fő, mégis öt civil szervezetet alapítottak az ott élők. A Gyöngyvirág családosok egyesülete, az egyház, a Nefelejcs idősek klubja, a polgárőrség és az önkéntes tűzoltóság tagjai nem csupán saját programjaikat szervezik, hanem segítenek a község rendezvényeinek előkészítésében, lebonyolításában.

Tisler Anna

A következő nagy rendezvény július 25-én a falunap lesz, egész napos kulturális programmal, játékkal. Az anyák napját és a március 15-i megemlékezést a nyugdíjasok szervezik. A polgárőrség tagjai hetente többször látnak el szolgálatot, mindig változó időpontban. A húsz polgárőr tavaly több, mint 800 óra közterületi szolgálatot teljesített. Illés László polgármester elmondta, a lakosok, főként az egyedül élő idősek örülnek, amikor sötétedés után látják az autón a polgárőrség feliratos fényhidat.

Illés László második ciklusát töltő polgármester büszke a virágos, gondozott községre

- A legnagyobb elismerés számunkra az, hogy aki hosszabb időre elutazik, kéri, figyeljük a házát, udvarát - mondta.

- Kapukulcsot adnak, hogy a telket is ellenőrizhessük. Temetéskor, esküvő idején az érintett családok lakásait is figyeljük. A településen több ház áll lakatlanul, vannak köztük eladók is. Nemrég egy fiatal pár költözött oda albérletbe, és le is szeretnének telepedni. A községben több ugyan az idős korú, mint a gyermek, de az arány jobb a hazai átlagnál. A hatvan éven felüliek százan vannak, a 14 éven aluliak száma 50-60 között változik. Többen nevelőszülőként látnak el háztartásukban 4-5 gyermeket. Több család küzd napi megélhetési gondokkal. A község amiben tudja, segíti őket. Tavaly a nyári szünidőben 16 éven felüli diákoknak biztosítottak helyben napi hat órás munkalehetőséget. Tizenhárman ragadták meg az alkalmat. Ők a temetőt rendezték, a középületek kerítését festették. A felnőtt álláskeresőknek a Start munkaprogramban vagy a közhasznú foglalkoztatásban biztosítanak lehetőséget a jövedelemszerzésre. A munkába állást képzéssel is támogatják. Pályázati pénzből számítógép-kezelői és német nyelvi tanfolyamot szerveztek. Az egészséges életre való nevelés pályázaton 10 millió forintot nyertek, amelyből programokat szerveztek, díjakat adtak és sporteszközöket vásároltak. A könyvtár állománya ugyancsak pályázati pénzből gyarapodott négy számítógéppel. A községben működik óvoda, amelynek épületét 17 millió forint pályázati pénzből újították fel. Az udvari játékok is megújultak. Az iskolások a szomszédos településeken tanulnak.

Ebéd előtt a felújított óvoda udvarán játszottak a gyerekek

Zalagyömörő a főút mellett fekszik, ami a munkába járásnál előny. Jó az autóbusz és a vonatközlekedés is. Helyben több család megélhetését biztosítja a mezőgazdaság, ők vállalkozóként korszerű gépekkel művelik a földet. A település tulajdonában levő földeket bérbe adással hasznosítják. A főút melletti három hektáros pihenőhely, a Gondolat-tó tavasztól őszig a helyi és térségi fiatalok valamint az átutazók kedvelt pihenőhelye. A parkot a közfoglalkoztatottak rendszeresen gondozzák. Épült tűzrakó hely, a fák árnyékában padokat állítottak fel. A faluközponttól a tóig térköves járda vezet, amelyet 6,5 millió forint központi költségvetési támogatásból és 1,7 millió forint önerőből építettek meg. A község minden utcája virágos, csaknem 2,5 millió forintból vásárolt az elmúlt években az önkormányzat padokat, virágtartókat, hirdető táblákat. A lakók vigyáznak a rendre, a porták gondozottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!