Vörösiszap katasztrófa

2015.06.30. 11:00

Vörösiszap-per: még idén ítélet születhet?

Veszprém – A fokozott érdeklődéssel kísért büntetőeljárás bírói szakában a Veszprémi Törvényszék eddig 190 tárgyalási napot tartott rendkívül széles körű szakértői bizonyítás mellett – derült ki a törvényszék sajtó osztálya a tájékoztatójából.

Kovács Erika

Kiemelték, a különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszély okozás bűntette és más bűncselekmények miatt B. Z. és társai ellen indult büntetőügyben a bíróság 2012 szeptemberétől folyamatosan tárgyalt, a bizonyítási eljárás a végéhez közeledik. A törvényszék tárgyalási ütemterve szerint 2015 nyarán még szakértői véleményt tárgyal, illetve bizonyítási eljárást fejez be. Sor kerül ügyészi és védői perbeszédre, augusztus 25-től szeptember 17-ig a vádlottak szólalnak fel az utolsó szó jogán. Amennyiben a perbeszédek és a vádlottak felszólalása az utolsó szó jogán több időt igényel, a bíróság további határnapokat tűz ki. Mindezek után a bíróság az ügyben kitűzi a határozat kihirdetésének napját.

Ismert: 2010. október 4-én átszakadt a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka közötti vörösiszap-tározó gátja. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozott a térségben. Tíz ember meghalt, több mint 150-en megsérültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!