Vörösiszap katasztrófa

2015.05.21. 12:21

Vörösiszap-katasztrófa: elkezdődtek a kártalanítások

Devecser – Tizenhét magánszemély adott be kérelmet a vörösiszap-katasztrófa során elszenvedett nem vagyoni kárának a megtérülése érdekében, közülük hét esetben már született kedvező döntés – tájékoztatta lapunkat a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

Penk Tímea

Három hónappal ezelőtt jelentette be Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő és Takács Szabolcs kormánymegbízott, hogy négyszázmillió forintot építettek be a központi költségvetésbe a vörösiszap-károsultak nem vagyoni kárának a megtérítésére. Az állami segítségnyújtás lehetővé teszi, hogy a károsultak mielőbb hozzájuthassanak a bíróság által jogerősen megítélt összeghez, amit aztán az állam érvényesít a MAL Zrt.-vel szemben.

Olyan személyek igényelhetik az állami segítségnyújtást, akik 2014. december 31-éig nem vagyoni kártérítés iránt pert indítottak a Mal Zrt. ellen, vagy a cég felszámolása során éltek kártérítési igénnyel. Az ügyintézést a Veszprém Megyei Kormányhivatal végzi hatósági eljárás keretében. A kérelemhez csatolni kell a jogerős bírósági döntést, a regisztrációs díj befizetését igazoló dokumentumot és az állam javára történő engedményezésről szóló nyilatkozatot. A kérelmet be lehet nyújtani a Veszprém Megyei Kormányhivatalban és a Devecseri Járási Hivatal Kormányablak Osztályán, a nyomtatvány letölthető a megyei kormányhivatal honlapjáról. Az összeget a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyósítja.

Kormányhivatali közlemény

A fenti cikkben foglaltakkal kapcsolatban juttatott el a Veszprém Megyei Kormányhivatal egy közleményt, melyben felhívják az érintett károsultak figyelmét, hogy az állami segítségnyújtás megállapítása iránti kérelmükkel nem kell Magyarország Kormányához fordulniuk. A Kormány döntésének megfelelően, a vonatkozó Kormányrendelet alapján közigazgatási hatósági eljárás megindítását kezdeményezhetik a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál. A kérelemhez mellékelni kell a bíróság jogerős döntését, a nyilvántartásba-vételi díj megfizetését igazoló dokumentumot és az engedményezésről szóló nyilatkozatot. A Veszprém Megyei Kormányhivatal internetes oldaláról a kérelem és az engedményezési nyilatkozat nyomtatványa is letölthető. A kérelmek benyújthatók a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál, valamint – annak érdekében, hogy az ügyfeleknek minél kevesebb költsége keletkezzen a közigazgatási eljárással kapcsolatosan – a Devecseri Járási Hivatal Kormányablak Osztályán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!