Vörösiszap

2011.03.30. 10:40

Meghosszabbítják az iszapkárosultak lejáró albérleti szerződéseit

Devecser - Meghosszabbítja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak albérleti szerződését, mert a féléves időtartamra kötött szerződések nagy része áprilisban lejár - közölte a segélyszervezet devecseri irodájának vezetője szerdán.

MTI

Sáhóné Lajkó Zsuzsanna elmondta, hogy a máltai szeretetszolgálat a katasztrófa óta csaknem 150 családnak bérelt lakást, az albérleti szerződéseket - melyekben bérlőként a szeretetszolgálat jelenik meg - hat hónapra kötötték.    
   
Áprilisban 90 család szerződése jár le, ezeket szükség szerint, illetve addig, míg a családok beköltöznek a végleges otthonukba, meghosszabbítják. Hozzátette: minden családdal külön-külön egyeztetnek, van, akinek az új lakóparkban épülő lakása átadásáig kell az albérlet, mások használt lakást vásárolnak, ezért minden eset egyedi elbírálást igényel.
   
Az irodavezető kitért arra, hogy 32 család költözött már ki az albérletből, ők az állami kártérítésből használt lakást vásároltak; információik szerint további 27 család lakhatási megállapodással rokonoknál lakik. Három család élt a katasztrófa előtt is albérletben, ők továbbra is albérlők maradnak, de ezt mostantól már a saját költségükön kell megoldaniuk.
   
Azoknak a családoknak, amelyek a tavaly októberi katasztrófában elvesztették az otthonukat, a segélyszervezet a Magyar Kármentő Alap támogatásával bérelt lakást, a kármentő bizottság erre a célra 20 millió forint kiutalásáról döntött még tavaly novemberben.
   
Ugyanakkor a devecseri önkormányzat a bontási rendeletében a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot bízta meg azzal, hogy az új lakópark átadásáig, június 30-ig oldja meg azoknak a károsultaknak a lakhatási gondjait, akik visszaköltöztek a házukba. Több családnak még ezután kell kiköltöznie bontásra ítélt ingatlanából, nekik is a segélyszervezet bérel szállást.
   
Devecserben a vörösiszap-katasztrófa miatt 262 házat kell lebontani június végéig.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik.

Dossziénk az iszapkatasztrófa híreivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!