Vid

2015.04.18. 15:34

Faluriport - Vid egy nyugodt falu kedves lakókkal

Vid - Kétszázan sem lakják a Devecseri Járás egyik legkisebb települését. Óvodába és iskolába a szomszédos falvakba járnak a gyerekek. Szabó Róbert polgármester és a község lakói számoltak be arról, hogy milyen az élet Viden, a Pápa-Devecser-Celldömölk háromszög szívében.

Penk Tímea

Szabó Róbert tizenöt éve polgármestere a falunak, már a dédszülei is Viden éltek. Azt mesélte, hogy gyermekkorában egy nyugodt, kiegyensúlyozott falu volt, az idősek ráértek kiülni a ház elé és beszélgetni.

- A legnagyobb változást abban látom, hogy átalakult a lakosság összetétele. Régen a Viden élő emberek nagy gondot fordítottak a földművelésre, most a legtöbben elhanyagolják a birtokukat. Korábban működött egy katolikus és egy evangélikus iskola is, de én már Nagyalásonyba jártam - számolt be az 52 éves polgármester. Szabó Róbert a szomszédos faluban dolgozik, nejével együtt a Táncsics mezőgazdasági zrt. alkalmazásában áll. Lányuk Tapolcán gyógyszertári szakasszisztens, fiuk logisztikus és külkereskedelmi ügyintéző, Devecserben dolgozik.

A polgármester elmondta, hogy hivatalosan 160 és 170 között változik a Vidre bejelentettek száma. Egy kisbolt van a faluban, amely naponta két órát tart nyitva. Kocsma egyáltalán nincs, de nem is hiányolják az itt élő emberek. A község bevétele nagyrészt az állami támogatásból és a súlyadóból származik. Iparűzési adót a nagyalásonyi termelőszövetkezet és a helyi kisbolt fizet.

- Igyekszünk kiaknázni azokat a pályázati lehetőségeket, amelyekkel a szükséges fejlesztéseket és felújításokat meg tudjuk valósítani. A községnek nem volt hitele, és amikor az állam a jól gazdálkodó településeket is megjutalmazta, akkor a kultúrházat fel tudtuk újítani. Egy kistelepülésen mindennek máshogyan kell nekiállni, de sokszor a feladat annyi, mint a nagyobb helyeken - számolt be a polgármester, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a Portugál című filmet a faluban forgatták. Az interneten elérhető filmet érdemes megnézni, megjelennek benne a faluban élő emberek karakterei.

 

A községben hét közmunkás dolgozik, vezetőjük Koltai János, aki 1971 óta él a faluban. Elmondta, hogy az utóbbi években rendbe hozták a temetőt, ravatalozót építettek és buszvárót alakítottak ki, rövidesen pedig a villanyoszlopokat cserélik ki. Ők tisztítják az árkokat, rendben tartják a játszóteret és gondoskodnak a fűnyírásról. Koltai Jánostól megtudtuk azt is, hogy Viden egy katolikus templom van, ahol havonta egyszer tartanak misét.

Az egyik új képviselő-testületi tag, Bagyura Ferenc 11 éve vett egy házat a faluban. Átutazóban járt erre, és nagyon hangulatosnak találta a települést. Látta az egyik ingatlanon, hogy eladó. Azonnal felhívta a tulajdonost, és még aznap megvette a házat. Másfél éve költözött ide, és nagyon jól érzi magát. Bár informatikus, úgy döntött, hogy gazdálkodni szeretne. Egy ezüsttyúkja van, de rövidesen megérkeznek a szamarak, a kecskék és a szárnyasok. Nagyalásonyba jár iskolába a nyolcéves kislánya, aki szintén alig várja, hogy szamárháton járhassa be a környéket.

- Ez egy csodálatos falu volt, és csodálatos falu lesz - mondta Bagyura Ferenc. Úgy látja, hogy mint másol, úgy itt is vannak problémák, de van a falunak egy magja, amely még élhetőbbé fogja tenni a települést.

Az ötgyermekes Váradi Mária hét éve él Viden, korábban Kisszőlősön és Ózdon lakott.

- Albérletben vagyunk, és kicsit nehéz az élet a gyerekekkel, akik 15, 14, 9 és 6 évesek, illetve a legkisebb hét hónapos - számolt be Váradi Mónika, aki jelenleg gyesen van.

Nem árulta el a nevét az a nyugdíjas hölgy, aki tíz éve él a faluban, és úgy látja, hogy egyre jobban pusztul a település. Szerinte sok a gond, betörések is előfordulnak. Úgy gondolja, hogy többet kellene törődni az itt élő emberekkel.

Csejtei Istvánné rokkantnyugdíjasként él Viden a férjével. Négy gyermekük és öt unokájuk van. Több mint két évtizede költöztek a faluba Pápáról.

- Az első tíz év nagyon jó volt itt, aztán nem tudott a falu fejlődni - mesélte. Szerinte sok olyan ember jön ide, akiket nem kellene beengedni, mert nem tudnak jogkövető és tisztességes módon élni.

Buzás Margit nyolc éve él a faluban, Ajkáról költözött ide, mert itt találtak olyan házat, amit meg tudtak venni.

- Én jól érzem magam, itt nyugalom van - számolt be az asszony, de sok teendő lenne még a faluban. Szerinte több virág kellene a településre, a buszmegálló is csak szép, de nem kényelmes. befúj a szél, beesik a hó - mesélte.

A hatvanas évei elején járó Borbás Mária húsz éve költözött a faluba, amikor megismerkedett a párjával. Szekszárdról jött ide, néha úgy érzi, hogy ez rossz döntés volt.

- A gyerekeket és a családokat kellene segíteni valahogy. Ha nincs a gyereknek ennivaló, annak a szülő az oka - hangsúlyozta az asszony, aki gyerekklubot hozott létre, amikor a faluba költözött. Szerinte a harminc éven aluli anyukákat be kellene iskolázni, hogy megtanuljanak főzni, mosni és gyereket nevelni, amire más országokban már vannak példák.

Több helybéli dicsére a búcsúval egybekötött falunapot, amelyet május utolsó vasárnapján rendeznek. Ez egy nagyszabású program, amely összehozza a falu lakóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!