Hétvégi balatoni programajánló

2 órája

Kultúra, hagyományok, gasztronómia, mulatság

Sokszínű programok várják az érdeklődőket a Balaton környékén október második hétvégéjén.

Keszey Ágnes

Hétvégi programok a Balatonnál - szemezgettünk a lehetőségekből

Hétvégi programok a Balatonnál - sokszínű kínálat

Asszonysors

Pénteken 17 órakor a tihanyi Magtárban a Marmorstein Berta csodálatos élete című előadásra várják a közönséget. Rák Kati páratlan humorral meséli el az 1900-ban született kisvállalkozó asszony történetét, aki imádja az életet, a szerelmet, az üzletelést, később a gyermekeit, unokáit, családját. Észrevétlenül lopózik hétköznapjaiba a történelem, a változó életmód, az ügyeskedésekkel teli XX. század. Színek és virágok, fény és árnyék kavarog. Nyolcvanegy évesen szédülten száll ki a történelem hullámvasútjából, és nevetve meséli, hogyan játszotta ki százszor a hatalmat, és hogy győzedelmeskedett – már amikor lehetett – a kicsi és nagy kihívásokon.

A borkultúra ünnepe - Füredi Szüret

Péntektől iparművészeti vásárral és szórakoztató programokkal indul a Füredi Szüret, melynek leglátványosabb része a szombaton 13.30-kor, a Vásárcsarnoktól induló felvonulás. A menet – benne borlovagrendek tagjai, hagyományőrzők és mutatványosok – a Tagore sétányra érkezik. Vasárnap 10 és 14 óra között rendezik meg a Balatonfüred Sütimestere versenyt. A parton három napon át népi és iparművészeti vásár, borfalu, gasztroudvar és koncertek várják a közönséget.

Október második hétvégéjén várják a vendégeket a Füredi szüret programjaira 
Archív fotó: Nagy Lajos
Október második hétvégéjén várják a vendégeket a Füredi szüret programjaira Archív fotó: Nagy Lajos
Fotó: Nagy Lajos

Vissza a természethez - őszi természeti kapcsolati séta

Miért hullanak le a levelek? Hova tűnnek ősszel a rovarok? Miért görbék a fák törzse és ágai? Milyen a fa kérgének tapintása? Milyen hangot kelt egy lépés az őszi avarban, mikor rajtad kívül semmi sem moccan? Többek között ezekre a kérdésekre kapnak választ annak az ingyenes sétának a résztvevői, akik végigjárják az  Országos Ökopszichológia Intézet támogatásával vasárnap 10.30-kor a Koloska-völgyi forrástól induló kétórás sétát. A séta célja, hogy újra abban a közegben fedezhessük fel önmagunkat és viszonyunkat a többi élőlénnyel, ahonnan minden ered: a természetben. A táv nem lesz hosszú, a középpontban az lesz, hogy a jelenlevők  fókuszjátékokon és megfigyeléseken keresztül fedezzék fel a körülöttünk lévő környezetet, ami nekünk, embereknek is otthont ad. A szervezők kérik, hogy a részvételi szándékot [email protected] e-mail-címen  jelezzék az érdeklődők.

Autumn,Background,Landscape.,Yellow,Color,Tree,,Red,Orange,Foliage,In
Hétvégi programok a Balatonnál: a természetre is figyelhetünk
Fotó:  Shutterstock

Főszerepben a füge

Szombaton 11 órakor debütál az őszi Balaton legújabb és legkomplexebb gasztronómiai és kulturális fesztiválja, a vasárnap 19 óráig tartó FügeFeszt 2024. A badacsonyi strand ad otthont a programnak, melynek célja kettős. Egyrészt a szervezők nem csak vallják, hanem szeretnék arra irányítani a figyelmet, hogy a Balaton egész évben tartogat olyan izgalmakat, amiért érdemes a tó partján kikötni. A másik célkitűzés bemutatni a régió kulturális és gasztronómiai fejlődését. Az esemény a minőségi vendéglátást kereső vendégeken túl megszólítja a szakmát is, lehetőséget biztosít a séfeknek, tulajdonosoknak a kötetlen beszélgetésekre, inspirálódásra. A kóstolás mellett színpadi workshopok, előadások és főzőműsorok lesznek fókuszban, természetesen a fügével, mint fő alapanyaggal. Mindezek mellett jelen lesznek Magyarország és a Balaton vezető és irányadó vendéglátó egységei és borászatai is.

A,Bowl,Of,Fresh,,Ripe,Figs,On,A,Rustic,Wooden
Füge
Fotó: Melandaaini / Forrás:  Shutterstock

 

Rózsaszín séta

Vasárnap 17 órakor a mellrák elleni küzdelem jegyében "rózsaszín séta" indul Tihanyban, a Bujtor István szabadtéri színháztól a hajóállomásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!