2018.07.06. 14:00
A vártnál tovább tarthat idén a meggy szezonja
A fákon lévő meggytermés mennyisége meghaladja a hazai feldolgozóipar rövid távú felvevőképességét, és a német, illetve a lengyel vevők által vásárolt mennyiségeket.
Jónás Adrienn a veszprémi piacon kínálja az érett gyümölcsöt Fotó: Penovác Károly / Napló
Korlátozni kell a nyersanyagátvételt
A feldolgozóüzemek jellemzően teljes kapacitáson működnek, hiszen elemi érdekük, hogy olcsó meggyből gyártott befőttel töltsék fel a készleteiket. Azonban a folyamatos feldolgozás ellenére esetenként néhány napra felfüggesztik a meggy átvételét, mert több napra való nyersanyag halmozódott fel a feldolgozók átmeneti hűtőtárolóiban. Ez a jelenség nem jelent egyet a feldolgozás leállásával, ugyanis a gyártás folyamatos, csak a torlódás miatt időnként korlátozni kell a nyersanyagátvételt. A termelők szempontjából viszont ez változatlanul egyenértékű azzal a sajnálatos ténnyel, hogy sok ezer tonna meggy betakarítatlanul marad, vagy a túlérés miatt a szél rázza le a fáról – olvasható a FruitVeB honlapján.
Kitolódik a szezonvég
A portál szerint pozitív irányú változásnak tekinthető, hogy az utóbbi napok jelentős lehűlése lassította az érés előrehaladását. Ebből kifolyólag várhatóan a július 3–5. magasságára jósolt szezonvég néhány nappal kitolódik, és akár július 10-ig is tarthat a betakarítási szezon. Ennek igen nagy a jelentősége, mert az így nyert pluszidő további 5–10 ezer tonna termést vezethet le a piacról és menthet meg az enyészet elől. Szintén pozitív változás, hogy az Érdi bőtermő és a Debreceni bőtermő esetében felmerült minőségi problémák simulni látszanak, a fürtös meggyeknél már jóval kedvezőbb a minőség.
Emelkedhetnek az átvételi árak
A meggy hűtő- és konzervipari átvételi ára az elmúlt napokban tovább csökkent, de nem zárható ki, hogy az időjárás jóvoltából meghosszabbodott szezon utolsó napjaira kis mértékben, tíz–húsz százalékkal emelkednek az árak.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint a magyarországi éves meggyfogyasztás 15 ezer tonnára tehető. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében. Hazánkban mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, és az éves termés évjárati hatásoktól függően 60–90 ezer tonna között ingadozik. A NAK által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek.
Meggyben nagyot megyünk
Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. A hazai meggy jelentős részét, körülbelül 80 százalékát exportálják: ebből 20–25 ezer tonna friss meggy, 38–45 ezer tonna meggybefőtt, 4–6 ezer tonna pedig fagyasztott meggy. Legjelentősebb célpiacunk Németország. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás több mint 40 százalékát adva.
A magyar meggytermelésben szinte csak hazai nemesítésű és szelekciójú fajták szerepelnek, kiváló belső értékeket produkálva. A meggy gazdag vitaminokban (például A-, B- és C-vitaminban), valamint ásványi anyagokban, vasat, továbbá kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Emellett serkenti az idegek működését, segíti az emésztést és vízhajtó hatású.