biztos megélhetés

2017.10.06. 14:00

Segítenek szakmát választani – Kiállítás nyílt az Arénában

Mindenkinek, a társadalomnak és a fiatalnak is közös érdeke, hogy olyan szakmát válasszon magának, amivel biztos megélhetéshez juthat a későbbiek folyamán – mondta Vajda Viktória.

Molnár Sándor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Veszprém Aréna parkolója zsúfolásig megtelt autókkal és buszokkal pénteken délelőtt, jelezve azt, hogy valamilyen érdekes program zajlik a csarnokban. 19. alkalommal rendezték meg a kétnapos Pályaválasztási Kiállítást a Veszprém Megyei Kormányhivatal szervezésében. A rendezvényre több mint hatvan középfokú oktatási intézmény érkezett megyénkből és a megyén kívülről. Bemutatkoztak többek között ajkai, pápai, herendi, füredi, várpalotai és veszprémi oktatási intézmények, de jöttek például Szombathelyről, Kőszegről és Siófokról is ajánlani az iskolájukat. A kiállítók érdekes standjaikon a szakiskolai képzésektől – a gimnáziumi tanulási lehetőségekig kínáltak széles palettát. A szervezők nemcsak a pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákokat várták a rendezvényre, hanem a már szakmával rendelkező, de más pálya iránt érdeklődő ifjú felnőtteket is.

Megjelentek a kiállításon a munkáltatók és a kamarák képviselői is, akik gyakorlati képzési helyeket mutattak be, így a fiatalok testközelből ismerhettek meg bizonyos szakmákat és a gyakorlati képzési helyekről is informálódhattak. A látványos standok soraiban kipróbálhatták a porcelánfestést, véshettek fagerendát, szerelhettek villanykapcsolót, vagy díszíthettek süteményeket is.

– Szeretnénk a pályaválasztás előtt álló fiataloknak minél szélesebb körben lehetőséget biztosítani arra, hogy megfelelő szakmát válasszanak. A mai helyzetben, amikor strukturális munkanélküliségről beszélünk és a megyében is a feldolgozóiparban igen jelentős munkaerőhiánnyal találjuk szembe magunkat, akkor nagyon fontos az, hogy a szakma választás irányába tereljük a fiatalokat – fogalmazott Vajda Viktória a Veszprém Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

A jó döntés meghozatala érdekében pályaorientációs tanácsadás és grafológus is várta a megye általános iskolásait és szüleiket, hogy segítsenek a gyerekek képességeihez megfelelő szakma kiválasztásában. A Pályaválasztási Kiállítás pénteken 17 óráig, szombaton 13 óráig várja az érdeklődőket az Arénában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!