Veszprém

2017.03.23. 12:49

Elektromos kishaszonjármű a VKSZ Zrt.-nél

Veszprém - Bemutatták a sajtó képviselőinek a Goupil G4 típusú elektromos kishaszon-járművet, amelyet tesztelésre kapott meg a VKSZ Zrt. Az egy hetes próba során a köztisztasági és parkgondozási feladatok ellátásában vesz részt a jármű.

Molnár Sándor

Az energiahatékonyság növelése érdekében tavaly az önkormányzat és a VKSZ Zrt is megállapodást írt alá az MVM Partner Zrt.-vel, melynek keretében elektromos töltőállomást is átadtak a piac melletti parkolóban. Ennek következtében a vásárcsarnok és a volt SZMT-székház közötti parkolóban, mostantól pedig már a Köd utcai parkolóban is külön helyet tartanak fenn az elektromos autóknak, amiket ingyenesen lehet tölteni. A hatályos önkormányzati rendelet értelmében a zöld rendszámmal rendelkező személygépkocsik a város területén díjmentesen parkolhatnak.

Óvádi Péter önkormányzati képviselő a Köd utcai parkolóban megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jövő a környezettudatos közlekedésé. Veszprémet a jövő nemzedékének építjük, ezért is nagyon fontos az, hogy a környezettudatos alternatív eszközöket használjuk. Szólt arról is, hogy a kormány meghirdette a Jedlik Ányos tervet, melynek koncepciója szerint 2020-ig háromezer nyilvános töltőállomást hoznak létre az országban. Veszprémben a töltőállomásokat a VKSZ Zrt. üzemelteti, és ezeket ingyenesen lehet használni.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a Goupil G4 típusú elektromos kishaszon-jármű, amelyet tesztelésre, egy hétre megkapott a VKSZ Zrt. A tesztelés során a köztisztasági és parkgondozási feladatok ellátásában vesz részt a jármű. Az autó 15,4kWh teljesítményű ólom-savas akkumulátorral működik, de felszerelhető a legmodernebb litium akkumulátorral is. 135 kilométer a hatótávolsága, és 1226 kilogram a hasznos terhelése. A töltési ideje hat-hét óra, amely lítium akkumulátor esetén lecsökken 3-4 órára, gyorstöltővel pedig egy óra alatt is feltölthető.

– Ebben az egy hétben teszt jelleggel használjuk ezt a gépkocsit, és annak függvényében, hogy milyenek a tapasztalataink tudjuk meghatározni azt, hogy az elkövetkező években a járműcseréknél figyelembe vesszük azt, hogy az elektromos járművek is megjelenjenek a városi közszolgáltató flottájában. Látjuk és érezzük azt, hogy egy paradigmaváltás következik be a közlekedés, a mobilitás terén, és mi mint közszolgáltató – azon túl, hogy azt gondoljuk, hogy költségcsökkenéssel is jár ezeknek az elektromos hajtású járműveknek az üzemeltetése, amellett a lakosság számára egy demonstrációs felületként is kell, hogy szolgáljunk. Láttassuk azt a városlakók számára, hogy ha a közszolgáltatásokban is lehet elektromos járműveket használni, akkor az a magán használatnál is egy jó eszköz lehet – hangsúlyozta Temesvári Balázs a "VKSZ" Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!