Veszprém

2017.01.04. 11:18

Veszprémi diák Katalóniában

Veszprém – Repülőgépgyártó cégek is keresik az itt végzett mérnököket, de a Forma 1-be, vagy a NASA-hoz sem lehetetlen bejutni ezzel a végzettséggel – mondta Rosta Mátyás, a Katalán Műszaki Egyetem hallgatója

Molnár Sándor

Tavaly még a megyeszékhelyen tanulta a spanyol nyelvet, aztán gondolt egy merészet és az érettségi után, spanyol felsőfokú nyelvvizsgával a zsebében nekivágott a nagyvilágnak.

Fotó: Molnár Sándor

–  Amikor nyaralni voltam a szüleimmel, nagyon megtetszett Spanyolország. Elgondolkodtam rajta, hogy jó lenne kimenni tanulni, ezért is választottam kéttannyelvű gimnáziumot, majd körülnéztem, hogy kint melyik egyetemnek van repülő járműmérnöki szaka – idézi fel pályaválasztásának történetét Mátyás. Azt még nem tudja pontosan, hogy mivel foglalkozik majd, de valamilyen repüléssel kapcsolatos szakmát szeretne.

Szívesen tervezne járműveket, esetleg drónokat. Az iskola kiválasztásakor, barcelonai és madridi lehetőségek közül, végül az Universitat Politécnica de Catalunya mellett döntött. Jelenleg a Barcelonától 35 kilométerre, Terrassa városában található campuson tanul.

Nincs könnyű helyzetben, mert a mérnöki szakok közül ez az egyik legnehezebb az országban, ráadásul a képzés katalán nyelven folyik.  – Vannak napok, amikor egészen jól megértem, hogy miről beszélnek, és van, amikor csak ülök, és nem jön át semmi – mesél a nyelvi nehézségekről a fiatalember. Szerencsére a csoporttársai beszélnek vele spanyolul, és egyből átváltanak katalánról, ha köztük van. Sok a hasonlóság, de sok különbség is van a két nyelv között, ezért érthető, hogy az első hetekben teljesen elveszettnek érezte magát.

Fotó : Rosta Mátyás

Az egyetemen találkozott dél-amerikai, olasz, holland, lengyel és német diákokkal is, de a csoportjában ő az egyetlen külföldi, ennek ellenére jól érzi magát. Kedvesek, befogadóak a spanyol diáktársai. Hívják moziba, vagy szórakozni, de ha kell, akkor segítenek a tanulásban is. A kevés szabadidejét a barátaival tölti, vagy edzeni megy. Egy új sportágat fedezett fel magának. Az egyetemi csapat tagjaként evezni jár a Reial Club Maritim nevű egyesületbe. Nagyon jó a társaság, a klubélet, és a feszültség levezetésére is kiválóan alkalmas ez a vízisport.

Kint léte során a legnagyobb nehézséget az ügyintézés jelentette. Külföldiként, időben megszerezni a szükséges dokumentumokat az nagy kihívás.  –  Az a biztos, ha előzetesen időpontot foglalsz, mert akkor kiszolgálnak. Szeptemberben, amikor először ügyeket intéztem, előfordult, hogy azt mondták, hogy jöjjek majd vissza holnap, vagy holnapután, esetleg három hét múlva – idézi fel a kezdeti nehézségeket Mátyás.

Másrészt viszont, szimpatikus számára az egyetemi közeg, az emberek. Hatvan fős csoportban tanul, így mindenki ismer mindenkit. Igaz ez a tanárokra is, akik sokat segítenek. Már most nagyon összetartó a még csak formálódó kis közösség.

Fotó : Rosta Mátyás

Diáktársai közül többen ismerik Veszprémet a kézilabdacsapat és Nagy László miatt. Az utolsó konzultációján az egyik tanára adott neki egy újságkivágást, amelyen a veszprémiekről írtak. Az evezős klubban kiderült, hogy bár nem sokat tudnak Magyarországról, de a zászlónkat ismerik, mert Hosszú Katinka rengeteg érmet nyert az olimpián.

A tanévkezdés óta most, karácsonyra jött haza először és január ötödikéig marad. Jelenleg önerőből végzi az egyetemet. A félévi vizsgák után derül majd ki, hogy kaphat-e ösztöndíjat. Reméli, hogy így lesz, és akkor folytatódhat a nagy katalán kaland.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!