Veszprém

2017.03.26. 11:18

A fától az erdőig – könyvbemutató beszélgetés

Veszprém – A fától az erdőig címmel könyvbemutató beszélgetést tartottak a „Magyarnak lenni” – sorozat 134. kötetének szerzőjével az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Rieger Zsanett

Sárközy Csaba beszélgetőpartnere Farkas Béla volt. A beszélgetés során kiderült, egy találkozás adta az esemény apropóját. A sorozatról Farkas Béla a bevezetőben elmondta, ez egy híres és jónevű sorozat, amibe olyan szerzők írtak már műveket, mint Balázs Péter vagy Halmos Béla. De mit is jelent magyarnak lenni, és miért fontos ezt hangsúlyozni? – tette fel a kérdést Sárközi Csabának a sorozat címével kapcsolatban. A szerző szerint ez manapság különösen nehéz, mikor megosztott a magyar nép, és véleménye szerint magyar az, aki sorsközösséget vállal a magyarokkal. A kötet címével kapcsolatban pedig megjegyezte: azért ez lett a címe, mert egy Erdélyi útja során, mikor visszatért, huszonöt év után sikerült a saját városában egy libanoni cédrusfát állítani, amit a tanítók fájának hívnak. Érdekesség, hogy ez a fafajta szerepel a magyar hiedelemvilágban, mint életfa, vagy a népmesék égig érő fája is ez. A beszélgetés során Sárközi Csaba személyes élményeiről mesélt, amik megjelennek a könyvben is. Az Antall József osztályában tanult szerző említette például a Vácon töltött éveket, amit élete legszebb hét éveként tart számon, vagy a tanítványaival eltöltött indiántáborokat, amelyek során fizikailag megfogható, régi magyar emlékek után kutattak, de az is mulatságos emlékként maradt meg benne, mikor háromszor is letartóztatták azzal a váddal, hogy amerikai kém. Egy újabb, történetekben gazdag kötettel gyarapodott tehát a sorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!