Veszprém

2015.09.02. 16:59

Városi legenda - Molnár Ferenc-darab a Petőfi Színházban

Veszprém – Molnár Ferenc Liliom című színművét mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház, az olvasópróbát a napokban tartották meg.

Balla Emőke

Ahogy lapunkban hírt adtunk róla, Molnár Ferenc Liliom című színművével kezdődött a 2015/2016-os évad a Veszprémi Petőfi Színházban. Bár az első premier október 9-én lesz, Eisemann Mihály–Szilágyi László Tokaji aszú című zenés vígjátéka már az elmúlt évad végén elkészült, az előbemutatót júniusban Tokajban tartották, az előadást a Kossuth-díjas Szilágyi Tibor rendezte.

Makranczi Zalán (balról) és Bakody József Molnár Ferenc Liliom című színművének olvasópróbáján (Fotó: Veszprémi Petőfi Színház)

A Veszprémi Petőfi Színház nyáron több előadással bemutatkozott az ország különböző pontjain, az évad csak szeptember 1-jén kezdődött. Molnár Ferenc színművét Juhász Róza állítja színpadra a nagyszínházban, az olvasópróbát – ahol a színészek megismerkedtek a darabbal, a rendező elképzeléseivel – kedden tartották. A Liliom egy meséből született, amelyet Molnár Ferenc vasárnapi tárca helyett kezdett el írni a Pesti Napló szerkesztőségében. Meséjéből végül színmű lett, „külvárosi legenda hét képben”, Liliom élete és reménytelen halála pedig bevonult a magyar drámairodalom legszebb történetei közé. Liliom, a ligeti hintáslegény találkozik Zeller Júlia mindenessel. Julit a körhinta tulajdonosnője kitiltja a hintáról, mert állítólag erkölcstelenül viselkedett. Liliom megvédi a lányt, ezért kirúgják az állásából. Juli vele marad, másnap együtt kezdenek új életet, pénz nélkül, lakás nélkül, munka nélkül, jövő nélkül. Szerelmük azonban a külvárosi hétköznapok nélkülözésében szomorú, tragikus véget ér.

A veszprémi bemutató november 6-án lesz. A címszerepben Makranczi Zalánt láthatják a nézők, a többi szerepben Bach Zsófia, Orosz Csenge és Takaró Kristóf egyetemi hallgatót, valamint Király Attilát, Nagyhegyesi Zoltánt, Kőrösi Csabát, Csarnóy Zsuzsannát, Módri Györgyit, Szűcs Lászlót, Máté P. Gábort, Bakody Józsefet, Madár K. Zoltánt és Szeles Józsefet. A díszletet és a jelmezt Libor Katalin tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!