Veszprém

2016.08.21. 20:01

Utakról, munkabérekről

Nem változnak a közútfejlesztési program megyei jogú városokat érintő projektjei, a terveknek megfelelően megépülnek az elkerülő, illetve az autópályákra felvezető utak.

Osváth Sarolta

Ezek közé tartozik a Szombathelyt, a Veszprémet elkerülő útszakasz és a zalai nagyszabású fejlesztési program is, folyik az előkészítésük. E beruházásoknak 2018- 2019-re el kell készülniük - válaszolta lapunk kérdésre Lázár János miniszter, a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A miniszter az útfejlesztésekkel kapcsolatban elmondta: az útprogram bizonyos részével kapcsolatos finanszírozási változások nem érintik a Modern városok programjának megvalósítását, amelyre rendelkezésre állnak az európai uniós és a hazai költségvetési források. Az utóbbi hetekben bizonytalanságot előidéző változás a 2020-as olimpia rendezésével kapcsolatosan benyújtott, autópálya-bővítésekről szóló tervekre vonatkozik, ezeket ugyanis az unió nem támogatja, így a finanszírozásukhoz eu-s forrásokra nem számíthatunk. Az M1-es és M7-es autópálya háromsávossá bővítése ettől függetlenül nem került le a napirendről, a kormány költségvetési forrásokból kívánja a fejlesztést végrehajtani. A prioritás mindenképpen az, hogy az autópályák elérjék a határt, és a megyei jogú városok rákapcsolódjanak az autópálya-hálózatra - emelte ki.

A sajtótájékoztatón választ kértünk arra is, hogy lát-e a kormányzat megoldást a Nyugat-Dunántúlon egyre nagyobb gondokat jelentő munkaerőhiányra, illetve az ebből eredő fokozódó béremelés iránti igényekre. Lázár János válaszában úgy fogalmazott: a kormány immár nem tudja megúszni , hogy ezekkel a kérdésekkel foglalkoznia kelljen. A kormány tárgyal a munkaadók érdekképviseleteivel, amelyek elsősorban a foglalkoztatási költségek és a járulékok csökkentését látják szükségesnek. Nemzetközi összehasonlításban ugyanis a magyar bérek nem versenyképesek. A munkaadók érdeke, hogy az állami terheket mérsékeljék, így ennek terhére emelni tudnák a béreket. A kormány régóta tervezi ezt és 2010-ben meg is ígérte a járulékterhek csökkentését, ám mindeddig nem sikerült megvalósítani, érdemi áttörés nem történt - ismerte el. Kérdés, hogy van-e már olyan állapotban a költségvetés, hogy az anyagi feltételeket meg tudjuk teremteni, mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!