Veszprém

2017.02.22. 20:40

Túravezetők lesznek

Elindult a bronzjelvényes túravezetői tanfolyam a megyeszékhelyen a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség(VMTSZ) szervezésében.

Jákói Bernadett

A régió különböző pontjairól olyan természetjárók érkeztek, akik a saját egyesületükben szeretnének túrát vezetni, segíteni a kirándulóknak a  terepen való eligazodásban.

A tanfolyamra nemcsak szervezett turista egyesületekből érdeklődtek aktív túrázók, hanem a határterületekről is. Így önkormányzatoktól, természetvédelmi egyesületekből, a TDM szervezetiből, mindazok, akik a bakancsos természetjárás keretében a turistautakkal, a túráztatással foglalkoznak, és tudásukat szeretnék kibővíteni a tanfolyamon szerzett ismeretekkel.

Kiemelendő Badacsonytördemic–Lábdihegy érdeklődése, ahonnan az Ökoturisztikai Központ négy munkatársa is részt vesz a kurzuson, ők mindannyian a Balaton-felvidéki turisztikai értékek bemutatásával, népszerűsítésével foglalkoznak. Kiemelten fontosnak tartják a tanfolyamon való megjelenést. Emellett a Nemzeti Parkok struktúrájában a földtani értékek bemutatásával foglalkozó geotúravezetők is csatlakoztak a tanfolyamhoz.

A februárban elindult túravezetői tanfolyamra a régió különböző pontjairól érkeztek hallgatók Fotó: Jákói Bernadett

A gyalogos túravezető-képzés a Magyar Természetjáró Szövetség tematikája alapján zajlik, arra jogosít, hogy a leendő túravezetők közösségeiket önkéntes munkában irányítsák.

– A több évtizedre visszatekintő tanfolyam történetében magam is 1974 óta szervezek túravezetői tanfolyamokat, továbbképzéseket, elsősorban Ajkán, de most már 10 éve a VMTSZ berkein keresztül is Veszprémben. Az elméleti foglalkozásokat és a gyakorlótúrákat is magába foglaló tematika második éve megyei szintre szerveződve tömbösített formában zajlik, ami azt jelenti, hogy Veszprém megye  különböző frekventált turisztikai tájegységeinek turistaházaiba költözünk ki, és az ottani tájjal megismerkedve szerzik meg elméleti és gyakorlati tapasztalataikat a tanfolyam hallgatói. A záróvizsgára nyár elején kerül sor, remélhetőleg valamennyi hallgató sikeres közreműködésével – tájékoztatta a Naplót Mag Éva, tanfolyam szervező, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!