Veszprém

2015.06.13. 15:50

Születés hete - A csodálatos anyatej

Veszprém - A szoptatás nem csak a baba táplálásáról szól, hiszen az a gyermek számára sokáig a világot jelenti; megnyugtatja, ellazítja, segít neki elaludni és biztonságot nyújt számára - fogalmazott Bressel-Klein Annamária IBCLC, védőnő, édesanya, aki az Édes Terhem Babahordozó Klub Születés ünnepe rendezvényen az anyatej jótékony hatásairól beszélgetett kismamákkal.

Kutasi Zsófia

Szó esett a felkészülésről a szülésre is, hiszen rengeteg kérdés merült fel a várandós anyukák részéről.

– Az egyik legtöbbször felmerülő aggodalom a kismamák részéről, amikor a gyermek egymás után több alkalommal szopna, hogy nem elég az anyatej. Azonban az esetek zömében nem erről van szó, hanem, lehet hogy a kisbaba keresi azt a biztonságot, melyet az anya jelent számára – emelte ki Bressel-Klein Annamária. A beszélgetésen a gyermekágy időszakával kapcsolatban arról esett szó, hogy miért fontos, hogy anya és gyermeke együtt töltse ezt az időszakot, miért fontos a testközelség a kicsik számára. A védőnő elmondta, a kismamáknak érdemes figyelni és megtanulni a babák jelzéseit.

Bressel-Klein Annamária IBCLC, védőnő, édesanya. Fotó: Kutasi Zsófia

– Az első gyermekem 2008-ban született, akkor már az internetem nézegettem megoldásokat a hordozásra. Ekkor jött az ötlet, hogy hasonló gondolkodású anyukákkal találkozzak – mondta Vásárhelyi Anna, baba- és gyermekhordozási tanácsadó, a rendezvény szervezője. Először egy, a kötődő neveléssel, hordozással foglalkozó internetes fórumon osztották meg gondolataikat egymással az anyukák, akik 2009-től klubot alakítottak, ahol hordozóeszközökről, kendőkről, azok alkalmazási technikáiról azóta személyesen is tapasztalatokat cserélnek.

A Születés ünnepén többféle programmal várták a szervezők az érdeklődőket, volt többek között kismama torna, apás kanga, tánc alapú mozgásformák, előadások a babajelelésről, a szülésről és az intim tornáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!