Veszprém

2015.11.04. 12:13

Szivárog a talajvíz, leállították a lifteket a megyei könyvtárban

Veszprém – Talajvíz szivárog a liftek aknáiba és felvizesedtek a falak az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. A szakemberek egyelőre keresik a megoldást.

Kutasi Zsófia

Talajvíz szivárog a könyvtár új épületszárnyába, melynek nagy része terepszint alatt van.  A felvizesedést egyre több helyen és nagyobb mértékben lehet észlelni. A falak vizesedése mellett a liftaknában álló víz is gondot jelent; biztonsági okokból a lifteket leállították.

Schmidt István, a városfejlesztési iroda vezetője elmondta, a felméréseket megkezdték, a vizsgálatok első körben kimutatták, hogy kizárható a víziközmű-probléma, amit a Bakonykarszt Zrt. megerősített. Az is kiderült, hogy nem ivóvíz, hanem talaj-, illetve rétegvíz szivárog az épületbe.

fotó: Balogh Ákos

A szakember elmondta, a száraz és tartósan meleg nyár ellenére magasan volt a talajvízszint, ezt jól mutatta a Séd patak vízmagassága is. A csapadékos időszak csak rontott a könyvtári épületszárny helyzetén; a liftaknák megteltek, melyekből volt, hogy naponta közel ötszáz liter vizet szivattyúztak ki. A könyvtárnak is helyet adó Komakút tér nem véletlenül kapta ezt a nevet, hiszen, amellett, hogy kereskedelmi csomópont, egyben vízlelőhely is volt. Így elképzelhető, hogy forrás vagy elfakasztott kút okozza a jelenlegi problémát, de a konkrét okot csak a további vizsgálatok alapján lehet megállapítani.

Schmidt István elmondta, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár tulajdoni joga idén július 1-jétől került a városi önkormányzathoz. A közel 30 éve felújított és épített épületen forráshiány miatt a korábbi tulajdonos nem tudott jelentős felújításokat végezni, ezt így örökölte meg a város. Az első költséges beavatkozás a régi épületszárny teljes tetőrekonstrukciója volt, melyet már a város hajtott végre. Azonban számos egyéb beruházást is eszközölniük kell. A most felmerült hibaelhárítás több tízmilliósra becsült költségeire sem könnyű előteremteni a forrásokat. A könyvtár vizesedésének kezelésére a városi közgyűlés különített el pénzalapot a költségvetés módosításával a helyreállítás mielőbbi meghatározásához szükséges előzetes vizsgálatok elvégzése érdekében. Ennek megfelelően 3 500 000 forint áll rendelkezésre a szakvélemény és az azt megalapozó feltárások, fúrások költségére. Schmidt István elmondta, a szakvélemény fogja meghatározni a műszaki beavatkozás tartalmát és becsült költségeit. Többek között hidrogeológiai vizsgálatokat,  fúrásokat végeznek majd a szakemberek, akik azt is vizsgálják, korábban megfelelően alakították-e ki a falak vízszigetelését.

A talajvíz eddig nem okozott kárt az épületben, azonban a könyvek állagának és a dolgozók, illetve a látogatók egészségének védelme érdekében is rendszeresen szellőztetnek a könyvtárban.

Schreiber Márta, a könyvtár igazgatóhelyettese elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a könyvtári szolgáltatások az olvasók számára folyamatosan biztosítottak legyenek. A földszinten egy külön asztalon rögtönzött kínálatot állítottak össze a legnépszerűbb kötetekből. Lehetőség van arra is, hogy a könyvtári dolgozók levigyék a könyveket az idős, nehezen mozgó vagy mozgáskorlátozott látogatók számára, akik a számítógép-használati lehetőséget a földszinten is elérhetik.

A könyvtáron kívül a területen más intézményt nem érint a vizesedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!