Veszprém

2016.02.08. 18:18

Súlyos és elgondolkoztató témát dolgozott fel a Győri Balett

Veszprém - Bűn és szégyen, kiszolgáltatottság és szenvedés – a családon belüli erőszak témáját látványos és hatásos produkcióban dolgozta fel a Győri Balett társulata.

Kutasi Zsófia

Sokkoló, egyben elgondolkoztató előadást vitt színre a Győri Balett a Petőfi színházban. Velekei László Harangozó-díjas művész rendezésében egy család sötét titkába kap bepillantást a néző: a zsarnok apa, a fejét homokba dugó anya és a kiszolgáltatott gyermek hármasának történetét követhetjük végig.

A cselekmény fokozatosan bontakozik ki, a derűsebb epizódokat sötétebbek váltják, lassan kirajzolódik az apa bűnös szándéka, és a lakás falai mintegy börtönként zárulnak a családtagokra. A feszített helyzet egyre inkább felfokozódik, majd tetőfokára ér, amikor az apa megrontja saját lányát. A helyzetnek nincs megoldása, a szenvedés mindenkire kiterjed, a lány beleroppan a tettbe, míg az anya is egyre inkább az őrület szélére sodródik, a családot ellepi a bűn sötétsége. A fény-árnyék, a fekete-fehér kontrasztok, a maszk, amelyet az anya visel, mind hatásosan emelik a feszültséget. Időnként rövid szöveges elemek hangzanak el és vetített képsorok is feltűnnek. A végjáték sem szívderítő, a tragédia gyakorlatilag elkerülhetetlen.

A súlyos témát a produkció után Kardos Klára klinikai szakpszichológus előadása oldotta; a szakember a nézőkkel közösen elemezte a látottakat. Mint mondta, a családon belüli erőszak igen gyakori, tapasztalatai alapján a gyermekek húsz százalékát éri szexuális bántalmazás, az esetek többségére pedig nem derül fény. Sokszor az áldozatok bűnösnek érzik magukat és nem szívesen beszélnek a történtekről. Az elkövetők a legtöbb esetben férfiak, de ritkábban nők is követnek el szexuális bűncselekményt. Sajnálatos, hogy az esetek elenyésző részében indul büntetőeljárás. A szakember kiemelte, áldozatként fel lehet dolgozni a történteket, így optimista ezzel kapcsolatban. Előfordul, hogy a szexuális bűncselekménnyel ártatlan férfiakat is megvádolnak, és hiába derül ki, hogy nem történt meg a bántalmazás, mégis a stigmától rendkívül nehéz a későbbiekben megszabadulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!