Veszprém

2016.05.21. 10:41

Repülőgép-szimulátor és fegyversimogató

Veszprém - II. világháborús relikviákkal, hatástalanított fegyverekkel, harcászati eszközökkel, katonai járművekkel telt meg Laczkó Dezső Múzeum Török Ignác utcai épületének udvara, ahol a nap sztárja természetesen az Mi-24 helikopter.

Kutasi Zsófia

Az I. veszprémi Honvédelmi Napon a katonasággal, honvédelemmel kapcsolatos számos régi és új eszközt, viseletet, fegyvert, járművek láthatnak az érdeklődők. S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta, az Mi-24 hatástalanított harci helikopter volt a nap ihletője. Egy éve Balogh Ákos hagyományőrző fordult a múzeumhoz, helyet keresve a helikopter számára. Célja a helikopter felújításával többek között az, hogy a 2004-ig Veszprém-Szentkirályszabadján állomásozó MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred előtt állítson emléket.

- Napjainkban a múzeumok, azon túl, hogy tudományos tevékenységük továbbra is fontos szerepet játszik, egyúttal a tudomány, technika, a történelem, a művészetek komplex bemutatására törekszik – emelte ki az igazgató. Hozzátette: 1992-től május 21-én ünnepeljük a magyar honvédelem napját, melyhez kapcsolódva a múzeum másodszor rendez a mostanihoz hasonló programot.


A megnyitón Kelenik József alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje beszédében hangsúlyozta, a honvédség a társadalom fontos része, a katonaság a közös cselekvés erejét is jól példázza. Az ünnepélyes eseményen N. László Gizella festőművész az alkalomra kiállított emléktárgy együttesét mutatták be: az alkotás egy díszdoboz, amely az egykori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezrednél és jogelődjénél szolgálatteljesítés közben elhunyt huszonegy katona nevét, valamint címereket és jelvényeket is tartalmazza. Az alkotást Simon Jójárt Sándor, nyugállományú repülő ezredes, egykori szentkirályszabadjai alakulat parancsnoka méltatta, aki az ezred történetéről, kiemelkedő szerepéről is beszélt.

A megnyitó után a veterán járművek felvonultak a városban, a múzeumi épület udvarán folyamatosak a bemutatók, megtekinthetők a magyar katonai missziók, a Bakony Harcihelikopter Ezred relikviái, katonai egyenruhák, sapkák, II. világháborús emlékek, korábban és jelenleg használt harcászati eszközök. Ki lehet próbálni a szimulációs céllövészetet, repülőgép szimulátort, van katona-TOTÓ és fegyversimogató is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!