Veszprém

2015.04.22. 13:40

Rektorjelöltet választott az egyetem szenátusa

Veszprém – A Pannon Egyetem szenátusa Gelencsér András egyetemi tanárt, a mérnöki kar dékánhelyettesét, az MTA Levegőkémiai Kutatócsoport vezetőjét jelölte az intézmény rektorának.

Balla Emőke

A Pannon Egyetem rektorának, Friedler Ferencnek megbízása 2015. június 30-án lejár. A rektori tisztségre kiírt pályázatra három professzor küldte be pályázatát: Edelmayer András, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, Gelencsér András, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánhelyettese és Szalai István, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánja.

A rektorjelölt megválasztására az egyetem szenátusa jogosult, mely szerda délután ülésezett. A választás első fordulójában a rektorjelöltek alkalmasságáról döntöttek, Edelmayer András nem kapta meg a megfelelő számú szavazatot. A második fordulóban a huszonegy szavazati jogú tag közül tizennégyen voksoltak Gelencsér Andrásra, heten Szalai Istvánra.

Gaál Zoltán, a rektorjelölő bizottság elnöke, a szenátus korelnöke közölte, a jelöltek pályázatát április 2-én az intézmény minden telephelyén meg lehetett tekinteni. Az elmúlt napokban több meghallgatást tartottak (Veszprémben április 13-án), ahol a pályázók bemutatkoztak. A rektorjelölő folyamat zökkenőmentes, hagyománytisztelő és tiszta volt.

Fotó: Balogh Ákos

Gelencsér András rektorjelölt a szerda délutáni sajtótájékoztatón elmondta: a Pannon Egyetem erőssége, hogy karai kiegyensúlyozottan, egységesen működnek. Ezt szeretné megőrizni, az intézmény mind az öt karára és az általuk képviselt tudományterület mindegyikére számít. Az felsőoktatás általános helyzetéből adódóan az egyetem nehéz gazdasági környezetben működik. A kihívásokra eddig sikeresen tudtak válaszolni, szeretné ennek a gyakorlatát továbbvinni és az egyetem fejlődését biztosító modelleket az elkövetkező három évben is alkalmazni. Az egyetem erősségét a két alaptevékenységnek - oktatásnak, kutatásfejlesztésnek – a szimbiózisa jelentette, ezt szeretné folytatni, közölte a jelölt. A képzésnek nem szabad elszakadni a kutatásfejlesztéstől, főleg a műszaki és természettudományos területeken, hiszen az egyetemet az különbözteti meg más oktatási intézményektől, hogy itt olyan professzorok oktatnak, akik tisztában vannak saját szakterületük legújabb eredményeivel. Kutatás nélkül a képzés nem képzelhető el.

A rektort a szenátusi javaslattétel alapján az emberi erőforrások miniszterének felterjesztésére a köztársasági elnök nevezi ki. Az új rektor a törvény értelmében három évre kap megbízást. Gelencsér András várhatóan július 1-jén lép hivatalba a Pannon Egyetem rektoraként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!