Veszprém

2015.05.25. 06:06

Rektori mise

Veszprém – Amikor az igazságosság útján próbálunk járni, a Szeretet-Istennek törvényeit kell követnünk, mondta Szuromi Szabolcs Anzelm premontrei kanonok, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora a ferences templomban bemutatott szentmisén.

Toldi Éva

A rektor szentbeszédében a napi evangélium igéi alapján (Jn. 17,1-11.) a jogászi küldetésről és valamennyi krisztushívő küldetéséről elmélkedett. Sokaknak úgy tűnhet, a jogról beszélni túlságosan idegen a templomban, távol áll a hit misztériumától, mondta. Ez tévedés. Hiszen valamennyien az Isten által teremtett világ törvényei szerint élünk, s Isten minden teremtéséről azt mondta, hogy jó. Küldetésünk a világ kezdete óta arra hív, hogy ezt a jót őrizzük, visszaállítsuk, és segítsünk azoknak, akik megtévedtek, hogy a bűn sötétségéből megtisztulva visszatérjenek eredeti küldetésükbe. Ezért lett emberré a második isteni személy, hogy megváltson minket. Ebben fejeződik ki Isten legnagyobb szeretete, legjobb irgalma és legtökéletesebb igazságossága. Amikor az igazságosság útján próbálunk járni, a szeretetet kell követnünk valamennyiünknek. Nincs nagyobb jogtalanság annál, mikor a jog paragrafusait szó szerint értelmezzük, és elvész a lélek, elvész belőle az a szándék, amely végett azt a jogalkotó meghozta, mutatott rá.

Címkék#pünkösd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!