Veszprém

2016.07.27. 18:05

Rangos kitüntetés

Veszprém - Hudi József és Gubicza Ilona rangos elismerést vehetett át az Országos Honismereti Akadémián.

Balla Emőke

A Honismereti Szövetség idén Makón tartotta a 44. Országos Honismereti Akadémiát, melynek a témája a történelmi sorsfordulók, Gellért püspöktől Bálint Sándorig volt. A résztvevők előadásokat hallgathattak többek között nemzeti sorsfordulóinkról, jeles honismereti kutatókról, szekcióüléseken sorsfordító események tanításáról, kiemelkedő Csongrád megyei helytörténeti kutatókról, helyi értékekről, értéktárakról beszélgettek. Az akadémia vendégei tanulmányúton vettek részt: a csoport egyik fele Kiszomborra, Szegedre, Ópusztaszerre és Csongrádra, a másik fele pedig Óföldeákra, Hódmezővásárhelyre, Mindszentre, Szegvárra és Szentesre kirándult.

A megyei díjazottak: Hudi József és Gubicza Ilona Fotó: Veszprém megyei Honismereti Egyesület

Az ünnepélyes megnyitón Lázár János, az akadémia fővédnöke, a terület országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta gondolatait a honismeret magas szintű művelésével kapcsolatban. Ekkor adták át a honismereti mozgalom legmagasabb kitüntetéseit. A Bél Mátyás-díjat Hudi József, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnökségi tagja, a pápai Református Levéltár vezetője kapta. A Honismereti Munkáért Emlékérmet Gubicza Ilona a Gubicza, Soós és Leitold családok családfa- kutatásában elért kimagasló eredményei elismeréséért vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!