Veszprém

2015.06.16. 08:27

Porga Gyulát megdöbbentette az egyetemi hír - Megakadályozná a tervet (frissítve)

Veszprém – Porga Gyula arra kéri a Pannon Egyetem szenátusát, akadályozza meg a műszaki informatikai kar (MIK) Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez való csatlakozási szándékát.

Balla Emőke

Porga Gyulát megdöbbentette az egyetemi hír

Porga Gyula arra kéri a Pannon Egyetem szenátusát, akadályozza meg a műszaki informatikai kar (MIK) Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez való csatlakozási szándékát.

A polgármester sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a veszprémi felsőoktatási intézmény a Dunántúl egyik legerősebb egyeteme, térségi szerepe jelentős. Mindkettő erősítette egymást, az intézmény fejlődése a város érdeke is. Példaértékű volt Veszprém városa és a Pannon Egyetem közötti széles körű együttműködés, négy évvel ezelőtt közösen létrehozták a Veszprém Egyetemi Város Tanácsát, tavasszal megalapították a Pannon Városok Szövetségét.

Az együttműködés eddig a feltétlen bizalomról szólt. Porga Gyulát ezért döbbentette meg a MIK Pázmány egyetemhez való csatlakozási szándékáról szóló hétfői hír. Ez szembemegy mindazzal, amit eddig a város és az egyetem közösen képviselt, fogalmazott a polgármester, akit az is fájdalmasan érintett, hogy Friedler Ferenc, az egyetem rektora sem a hétfői egyetemi város tanács megbeszélésen, sem azóta nem tájékoztatta őt a MIK szándékáról. Az egyetem autonóm szervezet, a polgármester azonban levélben fordul a Pannon Egyetem Szenátusához, hogy a szándékot akadályozza meg, hogy egy szűk csoport egyéni érdekei tönkretegyék az eddigi munkát. Ma nemcsak a szenátusnak, de Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének is levelet ír, hogy ne támogassa ezt a tervet. A polgármester mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne történjen meg.

Hozzátette azt is, két hét múlva, július 1-jén Gelencsér András veszi át az egyetem vezetését. Ez a lépés az új rektorral szemben nem elegáns és nem fair.

Az egyetemek testületei felelősségteljesen döntöttek

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara csatlakozási szándékát fejezte ki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez önálló karként, veszprémi székhellyel, meglévő tevékenységének fenntartása mellett. Piglerné Lakner Rozália, a kar dékánja ismertette a döntés hátterét, a csatlakozás előnyeit. Részletek itt

Márfi Gyula érseknek fontos az egyetemmel való jó kapcsolat

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának Pázmány Péter Egyetemhez való csatlakozásról szóló hírrel kapcsolatban kerestük Márfi Gyula veszprémi érseket. Részletek itt

Kapcsolódó hírünk

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez csatlakozna a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!