Veszprém

2016.02.07. 13:24

Paraván előtt és mögött - Tizenöt éves fennállását ünnepli a Kabóca bábszínház

Veszprém - Tizenöt év alatt a bábszínház a gyermekirodalom számos művét vitte színpadra – fogalmazott Székely Andrea, a bábszínház igazgatója.

Kutasi Zsófia

A jubileumi év ünnepi programsorozata egy előadással és egy kiállításmegnyitóval kezdődött, melyen Székely Andrea elmondta, a teátrum feldolgozott többek között klasszikus és népmesét, kortárs írók műveit, játszottak paraván előtt és mögött, szekéren, gólyalábon és vízen, börtönben és templomban, részt vettek nemzetközi fesztiválokon, több mint tizenöt európai országban bemutatták darabjaikat, de jártak Kanadában és a távol-keleten, Tajvanon is.

Számos szakmai díjat nyertek, 2011-ben a Veszprém megyei Prima-díjat vehették át. Tizenöt év alatt több mint négyszázezer nézőt fogadtak és nyolcvannégy bemutatót tartottak.

Székely Andrea örömét fejezte ki, hogy lenyomatot hagytak a város számos kulturális intézményében is. Mint mondta, a legfontosabb, hogy helyet találtak a gyermek és felnőtt nézők szívében.

Az ünnepségen Strenner Zoltán, az önkormányzat közjóléti bizottságának elnöke is köszöntötte a részvevőket. A tárlaton az elmúlt másfél évtized minden előadásából láthatók bábok, megtekinthetők az alapítók, korábbi vezetők, Sarkadi Nagy László, Végh Zsolt és Kovács Gáborján munkái. Érdekesség, hogy különböző stílust képviselő tervezők művei sorakoznak fel egymás mellett. A kiállítás egy hónapig tekinthető meg.

Az ünnepség nyitánya Az égig érő paszuly című előadás volt. Az igazgatótól megtudtuk, a produkció abba a folyamatba illik bele, melyet a bábszínház kiemelten fontosnak tart, vagyis a népmesék bemutatását. A darab az angolszász mesevonal, a Jack-mesék sorozatába illik, mely végigjárta az európai mesekultúrát. Jancsi, a főhős a mese során felnőtté válik, a gyermekek pedig átélhetik ennek a folyamatnak a szimbolikus stádiumait.

A produkció mellett ezen a héten a bábszínház több érdekes és izgalmas programmal készül a gyermekek és a felnőttek számára; lesz többek között mesei, kézműves- és drámapedagógiai foglalkozás, babaszínházi előadás, emellett a teátrum Vizuális dramaturgia a bábszínpadon címmel szakmai konferenciát tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!