Veszprém

2015.10.08. 12:54

Összefogás szükséges - Emléktáblát avattak a Dózsa iskolában

Veszprém - Pótolták az intézmény alapítási emléktábláját, azt ünnepélyes keretek között avatták fel a Dózsa iskolában.

Balla Emőke

A veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola elődjének, az 1939-ben épült egykori Szent István Római Katolikus Elemi Népiskola alapítási táblája az 1950-es években megsemmisült. A támogatóknak, adakozóknak köszönhetően sikerült pótolni, a hetvenöt éves jubileumi rendezvénysorozatba illeszkedően leleplezték az iskola Szent István épületének lépcsőfordulójában lévő táblát.

Az ünnepség után az iskola tanulói a lépcsőforduló fülkéjében elhelyezett tábla előtt elvonulva tértek vissza osztályukba  Fotó: Penovác Károly

Annak pótlását Veress József igazgató-helyettes kezdeményezte, aki az ünnepségen azt mondta, az alapítási táblán több név szerepel. Közülük kettőt emelt ki, az iskola névadójáét, Szent István királyét, valamint Rozsos Károly, Veszprém polgármesterét, akinek regnálása alatt, 1935 és 1941 között sokat fejlődött, gyarapodott a város, nagy beruházások épültek. Többek között ekkor készült el a völgyhíd, a hősi kapu, épült meg a Margit templom és a Szent István iskola. A mai Dózsa iskola felújításra szorul. Ehhez az igazgató-helyettes összefogásra kérte a város vezetőit,; enélkül nincs perspektíva, nincs jövő, fogalmazott.

Az emléktáblát Stumpf János és Stumpf Ferenc kőfaragó mesterek készítették el az eredetihez hű szöveggel. Az ünnepségen fellépett a kicsinyek kórusa, műsort adott a 6.b osztály, majd felavatták és megkoszorúzták a táblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!