Veszprém

2017.02.22. 14:30

Az idősek szemével is látni kell a kérdéseket

Veszprém - Miközben a helyi elemzések, felmérések egyre több jól működő, egymást segítő nyugdíjasközösséget, derűs rendezvényt, növekvő önkormányzati támogatást mutatnak, az országos elemzések mind több gondot prognosztizálnak. Ez a kettősség jellemzi ma a nyugdíjasok közérzetét.

Őrsi Ágnes

A Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete megalakulásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte az Agórában. A megyeszékhelyen működő 42 nyugdíjas-klubnak 1900 tagja van, ez azt jelenti, hogy a város minden hatodik-hetedik nyugdíjasát meg tudják szólítani - hallottuk Török Lajos elnök beszámolójából.

Igazolja az állítást a jó hangulatú, népes rendezvények sokasága. Ám a barátságos közösség, amiben az idős ember is kiteljesedhet, csak egyik feltétel ahhoz, hogy ő is jól érezze magát a bőrében. A másik feltétel, a biztonság - anyagi és például egészségügyi - már csak keveseknek van meg, gyakori az öregkori elszegényedés. Mit tehet az érdekvédelem a nehézségek ellen? - kérdeztük a küldöttgyűlés vendégétől, Némethné Jankovics Györgyitől, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületei Országos Szövetségének elnökétől.

A megyeszékhelyen működő 42 nyugdíjasklubnak 1900 tagja van, ez azt jelenti, hogy a város minden hatodik-hetedik nyugdíjasát meg tudják szólítani - mondta Török Lajos elnök
Fotó: Balogh Ákos

- Ma hasonló a helyzet ahhoz, mint amikor a Nyugdíjasok Országos Szövetsége megalakult: feszültség van, bizalmatlanság, bizonytalanság, káosz, deficit a mindennapi életben. Napjainkban a generációnk biztonsága van veszélyben. Egy ideje már viták vannak arról, hogy meddig finanszírozható a nyugdíjrendszer, közben pedig jönnek a Ratkó-korszak nyugdíjasai lényegesen magasabb nyugdíjjal, mint amennyit az előző években lehetett várni. Miután megszűnt a nyugdíjkassza, és a járulékok adó formájában kerülnek a költségvetésbe, ahol mint adónem senkit semmire nem kötelez - mutatott rá az elnök asszony.

- Tapasztalataim szerint a szociális ellátórendszerben szinte mindenért fizetni kell, ha van miből. Még törékenyebb lett a nemzedékek közötti szolidaritás, még az önkéntesen végzett munka iránt is megnőtt a bizalmatlanság. Nagyon sok feladata van a korosztályos érdekvédelemnek; egyrészt folytatni, amit már elkezdtünk, összefogni, vállalni a fontos ügyeket, azokért kiállni, világgá kiáltani, megtalálni az érték- és érdekvédelem egyensúlyát, közben pedig természetesen hűnek maradni a generációhoz. A sürgető megoldások között említette a nyugdíja-sok parlamenti képviseletét.

Mint mondta, meg kell oldani, hogy legyenek olyan képviselők a parlamentben, akik az adott szituációban élnek. Minden kérdést, akár gazdasági, egészségügyi, oktatási vagy tudományos, az idősek szemével is látni kell! - mondta. Az elnök asszony, aki az Európai Idősügyi Szervezetnek is tagja, hozzátette: - Az unóban megfigyelhető egy időspolitikai trend. Egyes országokban már vannak, másokban most szerveződik a nyugdíjaspárt. Ezek fontos parlamenti tényezők. Szlovéniában például ők jelentik a mérleg nyelvét, nem a képviselőik száma miatt, hanem azért, mert a nyugdíjasok által nagy a támogatottságuk. A nyugdíjasközösségek minden kívánságának érvényt tudnak szerezni, és még uniós képviselőjük is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!