Veszprém

2015.09.26. 16:39

Nyolc évtizede kiállítóhely a Bakonyi Ház

Veszprém - Tárlatvezetéssel és előadással ünnepelték a Bakonyi Ház nyolcvanéves fennállását szombaton.

Marton Attila

A program Schleicher Vera néprajzos muzeológus tárlatvezetésével indult. A szakember elmondta, az 1935-ben épített ház pontos mása egy öcsi háznak, a berendezései pedig egy 18-19. századi református kisnemesi lakókörnyezetet mutatnak be. A ház kezdetben kiállítóhelyként és turisztikai látványosságként szolgált, majd a második világháború idején a gyűjteményt kimenekítették, és szükséglakásként használták a három helyiséget, a látogatók előtt 1951-ben nyitották meg újra.

A rendezvényen a Bakonyi Ház létrehozóira és támogatóira emlékezve koszorút helyezett el S. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, aki arról beszélt, a két évvel ezelőtti tűzvész utáni felújításnak köszönhetően egész évben megtekinthető a hagyományos paraszti lakáskultúrát bemutató lakószoba és konyha, ahol 2016 tavaszán új, multimédiás eszközök, archív képek és hanganyagok segítségével elevenítik fel a korabeli kisnemesi lakók életét.

A rendezvényt Gy. Lovassy Klára helytörténeti kutató Bakonyi házról szóló előadása zárta, amelyben kiemelte, mindössze negyvenhárom nap alatt épült fel nyolcvan éve a ház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!