Veszprém

2016.12.01. 13:22

Nyitott és elfogadó - A Lovassy gimnázium is csatlakozott az Üres padok programhoz

Veszprém – A holokausztban elpusztított diákoknak állítottak emléket a Lovassy László Gimnáziumban.

Balla Emőke

A Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke által kezdeményezett Üres padok programhoz az ország több patinás, humanista gondolkodásáról, nyitottságáról ismert középiskolája csatlakozott. A programba bekapcsolódó diákok szakértők segítségével kutatták fel azoknak az egykori iskolatársaknak a neveit, adatait, akiknek a kirekesztő törvények miatt el kellett hagyniuk iskolájukat, diáktársaikat, majd nyomuk veszett és feltehetően a holokauszt áldozataivá váltak.

A Lovassy László Gimnáziumot befogadó, nyitott és toleráns közeg jellemzi, mondta Schultz Zoltán, az intézmény vezetője. Kirschner Péter közölte, fontos a múlt megőrzése, a fiatalokban az érdeklődés felkeltése. Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa azokat a zsidó fiatalokat sorolta, akik a piarista gimnáziumban tanultak. Véleménye szerint csak egyedi sorsokon keresztül szabad a dolgokat értelmezni, minden általánosítás bűn.

Az iskolából 1944-ben elhurcolt és a holokausztnak áldozatul esett egykori diákok emlékjelének avatása előtt levetítették az iskola tavalyi negyedikesei által készített a Kapun innen és túl című filmet. Veszprémben 1941-ben 887 zsidó élt, 1944 júniusában megkezdődött a deportálásuk, 1945 után a veszprémi zsidók száma alig érte el az ötvenet. A kutatásban a gimnázium diákjai vettek részt, Lendvai László  irányításával.

Fotó: Cziráki Péter

Az iskolatörténeti kiállítás területén látható emlékjelet Zsiga Renáta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója készítette. Máthé Éva, a Veszprémi Zsidó Hitközség vezetőségi tagja személyes érintettségéről beszélt. Büszke magyarságára, zsidóságára, hogy  a Radnóti gimnáziumban, fia pedig a Lovassyban érettségizhetett. A zsidó fiataloknak csak a piarista iskolában volt lehetőségük továbbtanulni, kiváló emberek koptatták az iskolapadot, itt tanult Simonyi Zsigmond nyelvtudós, Bánóczi József irodalomtörténész. Fontos, hogy a diákok megismerjék,  a kirekesztés, megbélyegzés, ami ide vezetett, többé ne fordulhasson elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!